Cercetatorii britanici de la Institutul de Inginerie Mecanica au anuntat o inventie extraordinara – copacii artificiali, care vor absorbi dioxidul de carbon (CO2) din atmosfera, unul dintre cele mai importante gaze care produc fenomenul de incalzire globala.
„Padure” artificiala
Dispozitivele denumite copaci artificiali vor absorbi prin filtre dioxidul de carbon din aer, iar apoi acest element va fi stocat in locatii speciale, a explicat unul dintre cercetatori mecanismul dupa care va functiona „padurea” cu rol ecologic.
Un simplu copac de acest fel ar putea absorbi o cantitate de CO2 de cateva mii de ori mai mare decat un copac adevarat.
Pentru inceput, oamenii de stiinta britanici au in vedere instalarea unei paduri de 100.000 de asemenea „aspiratoare” de dioxid de carbon, care ar putea fi gata intre cinci si 10 ani. Mai mult, ei se arata increzatori ca acesti copaci si alte dispozitive care lupta contra incalzirii globale vor trebui sa faca parte din peisajul statelor dezvoltate in urmatorii 10-20 de ani.
Incalzirea globala, un pericol iminent
Fenomenul de incalzire globala e provocat in cea mai mare parte de asa-zisele gaze cu efect de sera ca metanul sau dioxidul de carbon. Acestea sunt emise de activitatea industriala, de autovehicule, dar si, surprinzator, de turmele de animale.
Razele soarelui trec prin acest strat de gaze cu efect de sera ca printr-o palnie, iar dupa ce sunt reflectate de pamant, o parte nu mai pot trece inapoi, astfel ca provoaca incalzirea atmosferei Pamantului.
Specialistii estimeaza ca acest fenomen produce seceta, desertificare, disparitia unor specii de plante sau chiar inundatii cauzate de topirea ghetarilor. Pe scurt, asa cum au estimat unii – e o amenintare extrema la adresa insasi civilizatiei umane. Tot majoritatea covarsitoare a oamenilor de stiinta considera ca aceasta amenintare va fi eliminata doar daca se actioneaza decisiv in urmatorii 20 de ani, ceea ce ar presupune o modificare radicala a economiei globale sau folosirea eficienta a unei inventii de felul „copacilor artificiali”.
Sursa: Curentul