Sanctiuni in Harghita pentru vandalizarea siturilor Natura 2000

Seful Garzii de Mediu Harghita, Abos Gabriel, a prezentat ieri un bilant al lunii martie. Comisarul a precizat ca s-au efectuat controale minutioase in zonele Tinovul Mohos-Lacul Sfanta Ana, Tinovul Fantana cu Brazi, Cheile Bicazului-Hasmas si Cheile Varghisului.

Inspectorii de mediu au vrut sa vada in ce masura este respectata legislatia in domeniu de cei care desfasoara activitati economice in zona. Au fost controlati zece agenti economici din domeniul turistic si au fost descoperite nereguli serioase.

Abos Gabriel a precizat pentru Rompres ca s-au aplicat doua amenzi, in valoare totala de 80 mii lei, s-a suspendat temporar activitatea a trei firme si s-a aplicat un avertisment. In toate cazurile mentionate nu se respectau autorizatiile sau acordurile de mediu.

De asemenea, s-au facut trei sesizari penale din cauza ca, in zona Lacu Rosu, se efectuau lucrari de constructii fara acord de mediu. Comisarul-sef al Garzii de Mediu a avertizat ca aceste controale vor continua si toti cei care incalca legislatia de mediu vor raspunde potrivit legii.

Reteaua ecologica Natura 2000 cuprinde, in judetul Harghita, peste 120 de mii de hectare, pe care se afla 18 arii protejate. In urma studiilor de specialitate efectuate de diferite institutii si ONG-uri din judet au fost identificate peste 25 de tipuri de habitate de interes comunitar.

In cadrul acestora au nevoie de protectie speciala 14 specii de mamifere, 40 de specii de pasari, cate cinci specii de amfibieni, reptile si pesti, sapte specii de nevertebrate, precum si cinci specii de plante. Printre cele 18 situri incluse in reteaua ecologica Natura 2000 se numara zone extrem de vizitate de turistii din tara si din intreaga lume.

Este vorba despre Tinovul Mohos-Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului-Hasmas, zona Harghita-Madaras, Toplita-Scaunul Rotund Borsec sau Depresiunile si Muntii Ciucului si ai Giurgeului.

80 mii lei Suma amenzilor aplicate pentru nereguli serioase descoperite in zonele turistice

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *