Sanctiuni la deseuri

0
477

Romania risca declansarea procedurii de infrigement de catre Comisia Europeana, intrucat tara noastra nu si-a respectat promisiunile facute in Tratatul de Aderare la UE cu privire la managementul deseurilor.
deseuri
Inainte de aderarea la UE, Romania a negociat si s-a angajat ca pana la 16 in iulie 2009 sa inchida toate gropile de gunoi neconforme, iar in locul lor sa amenajeze deponeuri ecologice, conforme cu standardele europene. Pentru investitii in acest domeniu, Comisia Europeana pune la dispozitie 1,1 miliarde de euro, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Ministerul Mediului si Garda Nationala de Mediu sustin insa ca tara noastra si-a facut temele doar in aproximativ 80% din cazuri. In aceste conditii, daca CE declanseaza procedura de infringement, statul roman este bun de plata.

Suma? Incepand cu 200.000 de euro pe zi pana la remedierea situatiei. Pana acum, doar 10 gropi de gunoi au fost inchise, iar din cele 65 de deponeuri ecologice ce ar trebui amenajate, doar 20 exista pana in acest moment, cu 30 de zile inainte de expirarea termenului. In 2008, de exemplu, a fost depusa la Bruxelles documentatia pentru un singur deponeu, de la Bistrita, iar in cursul acestui an ar urma alte aproape 30 de proiecte, in valoare totala de 200 de milioane de euro. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca transfera amenzile venite de la Comisia Europeana catre autoritatile locale care nu si-au facut treaba.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.