Sange „de laborator” pentru militari

Cercetatorii americani au realizat sangele modificat genetic ce ar putea fi folosit in curand pentru tratarea militarilor raniti. Sangele „artificial” este creat prin prelevarea de celule din cordonul ombilical si folosirea unei masini care imita modul in care maduva produce cantitati mari de unitati de celule rosii.sange de laborator

Programul cunoscut sub numele de „fabrica de sange” a fost lansat in 2008 de DARPA, agentie din cadrul Pentagonului care se ocupa cu dezvoltarea noilor tehnologii din domeniul militar, pentru a crea sangele necesar pentru tratarea soldatilor raniti in teatrele de operatiuni indepartate.

Produs in laborator

Firma Arteriocyte, care a primit 1,95 de milioane de dolari pentru acest proiect, a efectuat deja primul transfer de sange O-negativ catre FDA (The Food and Drugs Administration, agentie din cadrul Departamentului de Sanatate si Servicii Sociale ce se ocupa cu protectia si promovarea sanatatii publice prin supervizarea sigurantei alimentelor, asigurarea transfuziilor de sange si a medicamentelor care nu necesita prescriptie), scrie „The
Daily Mail”.

Sangele este creat prin folosirea celulelor hematopoietice luate dintr-un cordon ombilical intr-un proces in care se realizeaza cantitati mari de substante utile. Un cordon ombilical poate fi transformat in aproximativ 20 de unitati de sange utilizabile. Un soldat ranit pe campul de lupta va necesita o medie de sase unitati in timpul tratamentului.

Celulele sanguine create prin aceasta metoda „nu pot fi distinse din punct de vedere functional de celulele rosii dintr-o circulatie sanatoasa”, spun reprezentantii companiei. „Practic, imitam functiile maduvei osoase intr-un laborator”, declara directorul Arteriocyte, Don Brown, pentru revista „Wired”.

Modelul este utilizabil, dar daca posibilitatile de productie vor creste, ar putea revolutiona interventiile medicale din teatrele de operatiuni unde deficitul de donatori poate pune in pericol viata soldatilor raniti.

Chiar si transfuziile sunt mai dificile in aceste zone pentru ca sangele donat trebuie transportat pe o distanta mare pana ajunge in spitalele in care este nevoie de el. Uneori, trec 21 de zile pana ce sangele ajunge la pacient, ceea ce inseamna ca mai are doar o saptamana de valabilitate. Daca sangele este prea vechi, exista riscuri de infectii sau de respingere a organelor.

In asteptarea acordului de la Pentagon

Reprezentantii Arteriocyte spun ca sangele „artificial” ar putea fi folosit in cinci ani, daca Pentagonul isi da acordul asupra proiectului. O unitate de sange este echivalentul unei halbe (0,47 de litri in SUA), iar in corpul uman exista intre opt si zece astfel de masuri.

In prezent, fiecare unitate costa 5.000 de dolari (aproximativ 3.950 de euro), dar pretul ar putea scadea la 1.000 de dolari odata cu extinderea procesului de productie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *