SAPARD a facut plati de peste un miliard de euro pentru perioada 2000-2004

0
501

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a achitat, pana in prezent, beneficiarilor Programului SAPARD peste un miliard de euro, potrivit unui comunicat de presa emis de catre agentie.

Valoarea totala alocata pentru Programul SAPARD (buget de stat si contributia Uniunii Europene) reprezinta 1,5 miliarde de euro, iar pana in prezent, au fost alocate plati in proportie de 67% pentru cele 4.711 proiecte contractate.

Potrivit comunicatului APDRP, platile efectuate reprezinta alocarile financiare pentru perioada 2000-2004.

Pentru accelerarea ritumului de absorbtie a fondurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au descentralizat platile la nivelul Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

Totodata, au fost monitorizate procedurile de achizitii publice si s-a pastrat legatura cu beneficiarii pentru a se descoperi cauzele care duc la intarzierea implementarii proiectelor, se mai mentioneaza in comunicat.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.

Confruntati cu un numar mare de proiecte reprezentii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora

Sursa: Wall Street

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.