Saptamana Mobilitatii Europene sarbatorita la Satu Mare

0
454
Săptămâna Mobilităţii Europene sărbătorită la Satu Mare
Saptamana Mobilitatii Europene sarbatorita la Satu Mare

Saptamana Mobilitatii Europene sarbatorita la Satu Mare
Saptamana Mobilitatii Europene sarbatorita la Satu Mare

Saptamana Mobilitatii Europene – editia a 20-a s-a desfasurat in perioada 16-22 septembrie 2010. Sute de orase din statele membre ale Uniunii Europene au participat la evenimentul desfasurat in acest an sub deviza „Calatoreste inteligent, pentru o viata mai buna”.

Poluarea cauzata de transport este un factor major de scadere a calitatii aerului in orasele europene si are un impact serios asupra sanatatii cetatenilor. Constientizarea acestei probleme reprezinta un prim pas spre identificarea unor solutii care sa asigure un viitor durabil pentru orasele noastre si o calitate mai buna a vietii celor ce locuiesc in ele.

Studiile stiintifice arata clar ca activitatea fizica regulata este esentiala pentru sanatatea noastra. In ciuda acestui fapt inactivitatea devine din ce in ce mai raspandita in Europa, iar folosirea autoturismelor in exces duce fara sa ne dam seama la inactivitate fizica, la sedentarism si de ce nu, la obezitate.

In acest context, evenimentul ecologic „Saptamana Mobilitatii Europene” promoveaza miscarea fizica in vederea imbunatatirii vietii cetatenilor atat din punct de vedere fizic cat si mental. Calitatea vietii este sporita de combinatia sanatate si mobilitate durabila.

APM Satu Mare marcheaza an de an acest eveniment, iar anul acesta, in parteneriat cu Primaria Municipiului Satu Mare, Primaria Vetis, Sistemul de Gospodarire a Apelor Satu Mare si Centrul de Voluntariat Caritas Satu Mare, a organizat un mars ciclist in data de 22.09.2010, pe traseul Satu Mare – Oar – granita cu Ungaria, unde a avut loc intalnirea cu reprezentantii din Ungaria de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului si Gospodarire a Apelor din regiunea Tisa de Sus din Mateszalka – Ungaria, care au parcurs la randul lor, un traseu ciclist pe teritoriul Ungariei.

Traseul ciclist ce a fost parcurs atat de partea romana cat si de cea maghiara a atras peste 200 de participanti si reprezinta traseul viitoarei piste de biciclete care se va realiza prin Proiectul „Pe apa si pe doua roti pe langa Somes – HUROVELO”, ce are ca scop revitalizarea relatiilor multilaterale dintre orasele si satele de pe malul raului (pe digurile Somesului, de la Satu Mare pana la Fehergyarmat).

Totodata, s-a organizat pentru cei prezenti o dezbatere publica privind ariile naturale protejate din zona transfrontaliera romano-maghiara, din judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg si Satu Mare, dezbaterea publica reprezentand o activitate in cadrul proiectului „Campanie transfrontaliera pentru protejarea valorilor naturale in judetele Szabolcs – Szatmar – Bereg si Satu Mare”, finantat prin „Programul de Cooperare  Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007-2013 (FEDR)”, in care APM Satu Mare este partener.

Programul zilei a fost:

O  ora 9.00: startul marsului ciclist din parcarea hipermarketului REAL, convoiul ciclist fiind escortat de Politia Rutiera pana la Oar. Din localitatea Oar, traseul ciclistilor s-a continuat pe malul stang al digului pana la granita cu Ungaria;

O  ora 12.00: intalnirea participantilor din partea romana cu cei din partea maghiara, schimb de experienta si de plachete simbol al evenimentului;

O  ora 12.30: dezbaterea publica privind ariile naturale protejate din zona transfrontaliera romano-maghiara, din judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg si Satu Mare;

O  ora  14.00: masa campeneasca pentru toti participantii.

Compartimentul RPCPP – APM Satu Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.