Programul „Casa Verde” – un succes la Brasov!

0
334
Programul „Casa Verde” - un succes la Braşov!
Programul "Casa Verde" - un succes la Brasov!
Programul

Scopul Programului Casa Verde il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante, prin finantarea din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.

Prin dispozitia Presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu nr.379/21.06.2010 s-a stabilit sesiunea de depunere a dosarelor de finantare 1 iulie – 31 octombrie si suma alocata sesiunii de finantare de 110.000 mii lei. Judetului Brasov i-a fost alocata suma de 2.988.476,00 lei, ulterior fiind suplimentata cu 187.485,60 lei.

Finantarea se acorda diferit, in functie de sistem: pana la 6000 lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Pana la aceasta data 527 de brasoveni eligibili care doresc o „casa verde”, au depus la APM Brasov dosarele, in vederea finantarii. Doisprezece au dorit instalarea pompelor de caldura, 68 instalarea de centrale termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, iar restul instalarea panourilor solare.

Dosarele complete au fost verificate din punct de vedere al valabilitatii actelor si cuprind o cerere de finantare nerambursabila tip, declaratie pe propria raspundere, copie dupa actul de identitate al solicitantului, extras CF in original, care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate asupra imobilului pe/in care se va realiza proiectul sau autorizatie de construire valabila, copie legalizata, daca imobilul se afla in constructie, certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local si o adeverinta privind existenta unui cont bancar al solicitantului.

De asemenea, tot pana la aceasta data, Administratia Fondului pentru Mediu a analizat 175 dosare din judetul Brasov si a admis 159, iar 16 dosare au fost respinse.

Incepand cu data de 6 august, solicitantii care au fost admisi in Programul „Casa Verde”, s-au prezentat la sediul APM Brasov pentru semnarea contractelor de finantare nerambursabila, pana in prezent fiind semnate 126 contracte.

Contractele de finantare nerambursabila intra in vigoare la data semnarii si sunt valabile 12 luni. Dupa semnarea contractului, beneficiarii au inceput demararea achizitionarii si montarea instalatiilor, dupa care, au depus tot la sediul APM Brasov, dosarul de decontare.

Dosarul de decontare cuprinde copie legalizata a contractului de executie, facturi fiscale, atat copii cat si originale, documente bancare sau chitante privind achitarea facturilor, proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, precum si o copie a certificatului de garantie emis de producator pentru instalatie si trebuie depus pana la 15 decembrie.

Administratia Fondului pentru Mediu finanteaza suma solicitata prin cererea de tragere, insotita de documentele justificative, dar nu mai mult de suma prevazuta in contractul de finantare nerambursabila.

Ciprian Bancila – Director Executiv – APM Brasov

Elena Bucur – Compartiment R.P.C.P.P – APM Brasov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.