Saptamana summit-urilor in serie pentru salvarea Tratatului de la Copenhaga privind climatul. Tony Blair: protejarea mediului ar putea crea 10 milioane de locuri de munca

Negocierile de la Copenhaga din decembrie privind climatul care urmaresc obtinerea unui tratat care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto trebuie salvate de la esec. Cu aceasta misiune se intalnesc sefii de stat ai tarilor membre ONU in 22 septembrie la New York si apoi in 24 si 25 septembrie la Pittsburgh.efectele incalzirii globale

Reuniunile din Statele Unite ar putea debloca negocierile care sunt in impas mai ales din cauza neintelegerilor privind termenele de aplicare a reducerilor, europenii dorind pentru un calendar mai rapid fata de americani, modalitatilor de reducere a efectelor incalzirii globale si asupra ajutoarelor financiare care ar trebui acordate tarilor aflate in dezvoltare.

Reuniunea de marti de la New York a fost convocata de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon care ceruse saptamana trecuta sefilor de guvern din intreaga lume sa continue sa avanseze in negocierile privind clima, declarandu-se foarte preocupat de blocarea acestora.

Reprezentantii tarilor G20 se intalnesc apoi la Pittsburgh, unde alaturi de situatia economica mondiala, problema incalzirii climatice este si ea pe agenda.

Inaintea acestor reuniuni importante, fostul premier britanic, Tony Blair, spera ca va reusi deblocarea negocierilor lansand ideea ca peste 10 milioane de locuri de munca vor fi create in tarile dezvoltate pana in 2020, daca se accepta o reducere drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera, scrie AP.

Blair conduce o Initiativa pentru mediu care si-a publicat luni un raport. Acesta arata ca un acord mondial privind climatul ar creste PIB-ul mondial cu 0,8% in urmatorii ani.

In perioada 7-18 decembrie, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor poluante. Protocolul de la Kyoto va expira peste 3 ani, cand ar urma sa intre in vigoare noul tratat de clima.

Sursa: HotNews

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente