21 Septembrie – Ziua Internationala impotriva plantatiilor forestiere in regim de monocultura

sinaia muntiIntr-o declaratie internationala semnata de o serie de reprezentanti ai unor ONG-uri de mediu din intreaga lume, disponibila pe site-ul World Rainforest Movement si intitulata Stop expansiunii plantatiilor forestiere in regim de monocultura!, se afirma ca ,,milioane de hectare de pamant fertil sunt transformate rapid in deserturi verzi prezentate drept ,,paduri””.

Conform materialului, aceste plantatii, cu specii (de multe ori cu crestere rapida si neindigene) precum eucaliptul, pinul, palmierul de ulei, arborele de cauciuc etc, pe langa faptul ca au un impact negativ foarte puternic in planul biodiversitatii, pun in pericol subzistenta comunitatilor locale. Plantatiile inghit terenul agricol, care in loc sa mai produca hrana necesara asigurarii securitatii alimentare a populatiei locale, produce marfa pentru export, destinata sa satisfaca cererea mereu crescanda de materii prime (ieftine) a tarilor dezvoltate (cherestea, celuloza, ulei de palmier, cauciuc etc). Femeile din respectivele comunitati locale sunt chiar mai afectate, plantatiile neoferind decat putine locuri de munca pentru ele, si acelea de mica importanta si prost plaitite (bucatarese, ingrijitoare de puiet etc)

In plus, resursele de apa sunt epuizate (mai ales ca eucaliptul este cunoscut drept un mare consumator de apa, utilizat si pentru desecarea zonelor mlastinoase, dar care creeaza aproape un desert faunistic
si poluate.
Cu toate efectele negative ale acestor plantatii, constatate in tari ca Brazilia, Africa de Sud, SUA, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, Columbia si Spania, ele continua sa fie promovata de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU, diverse agentii, guverne nationale, firme de consultanta si banci de dezvoltare. Motivele pentru acest sprijin dorinta de a acapara terenurile, care sa fie exploatate de companiile din industriile respective, pentru ca respectivii actori statli si suprastatali sa aiba acces la o mai mare cantitate de materii prime ieftine, care sa creasca si mai mult profiturile inregistrate. Extinderea este puternic influentata de supraconsumul si chiar risipa din Nordul prosper si industrializat.
Conform Declaratiei, ca un raspuns la publicitatea negativa tot mai puternica si opozitia comunitatilor locale din tarile unde opereaza, companiile au trecut la implemetarea unor asa-zise sisteme de certificare ,,verzi” (FSC – Forest Stewardship Council, PEFC – Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes, SFI – Sustainable Forestry Initiative, RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil), care sa le legitimeze. Pe acelasi palier, s-a trecut la promovarea plantatiilor drept instrumente de fixare a carbonului.
Declaratia se incheie cu un mesaj clar: Plantatiile nu sunt paduri: Stop expansiunii plantatiilor forestiere in regim de monocultura!
In ceea ce priveste tara noastra, specialistii au evidentiat dezavantajele (dar si unele avantaje) pe care le presupun monoculturile – monocultura este usor de realizat, instalat, condus, pana la exploatabilitate, permite un grad ridicat de mecanizare, dar are si unele dezavantaje cum ar fi: valorifica incomplet substantele nutritive din sol si nu amelioreaza solul; exista pericolul calamitatilor si se obtin productii mici de biomasa
In acelasi timp, din toate punctele de vedere (ameliorativ, hidrologic s.a.) la impadurirea terenurilor degradate se vor evita monoculturile, urmarindu-se realizarea de culture de amestec

In concluzie, estimam ca o introducere pe scara larga a monoculturilor forestiere nu poate avea decat un efect negativ asupra biodiversitatii din zona, mai ales in faza de edificare a plantatiei, cand ecosistemul initial este distrus sau, in cel mai bun caz, puternic afectat.
Date fiind cele de mai sus, ne alaturam Declaratiei ONG-urilor ecologiste: Plantatiile nu sunt paduri: Stop expansiunii plantatiilor forestiere in regim de monocultura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *