Saracie de parcuri in Dolj

0
332

In Dolj se vor cheltui in 2008 aproape 1,4 milioane de lei pentru infiintarea de parcuri, bani alocati din fondul de mediu pe baza proiectelor depuse de autoritatile publice locale. Banii ajung insa in doar trei localitati dintre cele 111 municipii, orase si comune din Dolj, fiindca numai atatea primarii s-au obosit sa intocmeasca documentatia in 2007 si in 2008.
Trei primari doljeni au semnat contracte de finantare pentru realizarea de parcuri cu Administratia Nationala a Fondului de Mediu. Primariile din Filiasi si Plenita vor primi 382.100 de lei, respectiv 500.000 de lei pentru infiintarea de parcuri in aceasta vara, iar Primaria Giurgita, cu un proiect depus din 2007, va deschide noul parc, amenajat cu fonduri de mediu de 500.000 de lei, peste aproximativ doua saptamani. Primarul din Filiasi, Nicolae Stancioi, a spus ca, in cateva zile, va demara procedura de achizitie publica, pentru atribuirea lucrarilor. „Parcul costa, de fapt, 420.000 de lei, dintre care 382.100 de lei ii primim de la Administratia Fondului de Mediu, iar 44.000 ii alocam din bugetul propriu. Am semnat deja contractul, iar acum suntem in faza de lansare a procedurii de atribuie a lucrarilor. Noi credem ca acest spatiu verde va schimba imaginea orasului, iar oamenii vor respira un aer mai putin poluat. Vor fi 3.360 de metri patrati, cu multa vegetatie, cu locuri de joaca si cu ochiuri de apa”, a spus primarul Stancioi. El a precizat ca parcul ar fi fost gata de mult, daca primaria nu se afla in litigiu pentru teren.

La Giurgita, parcul este deja in constructie, primaria prinzand prima transa de finantare pe un proiect declarat eligibil inca din 2007. „In doua saptamani vrem sa inauguram un parc de 1.600 de metri patrati, in centrul comunei. Cred ca era terminat pana acum, dar Administratia Fondului de Mediu a intarziat putin cu banii”, a declarat primarul Valentin Mitrica. El se mandreste, intre altele, cu magnoliile, cu platanii si cu fantana arteziana din noul parc, proiectat de niste peisagisti din Bucuresti. De mentionat ca in Giurgita mai exista un parc, mai mare, care va intra intr-un proces de reamenajare odata cu aplicarea altui proiect, pentru construirea unei baze sportive si a unei gradini de vara.

A zecea parte din Arad

In mai au fost semnate 97 de contracte de finantare pentru infiintarea de parcuri sau pentru reabilitarea unora existente in toata tara, suma alocata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) fiind de 60 de milioane de lei. Pe lista de asteptare se afla alte 216 primarii, care au depus proiecte eligibile in ianuarie 2008. Potrivit reprezentantilor MMDD, in acest an vor fi deblocate inca 60 de milioane de euro de care vor beneficia o parte din cele 216 localitati. Cu trei proiecte finantate, Doljul este in coada. Pentru comparatie, Aradul primeste de zece ori mai mult, cu 23 de proiecte eligibile.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.