Saratele cu margarina

CE BEM, CE MINCAM
Persoanele cu pro-bleme de greutate trebuie sa evite consumul acestor saratele, din cauza valorii energe-tice foarte ridicate.

Saratelele cu susan Sultan au in compo-zitie faina, margari-na vegetala, apa, ami-don de porumb, susan min. 4%, glucoza, galbenus de ou, sare, drojdie, zahar, conservant (sorbat de potasiu E 202), emulgator (mono-gliceride E 471). Valorile nutritionale pentru 100 gra-me de produs sint: „proteine 9 g, grasimi 27,68 g, carbohidrati 63 g, valoarea energetica 512 kcal”.

ANALIZA. Saratelele analizate sint un produs de panificatie de-ze-chi-li-b-rat nutritional, cu un exces de glu-cide cu absorbtie lenta (amidon din faina si din po-rumb), dar si cu ab-sor-btie ra-pida (glucoza, zaharoza). Acestea imprima o incarca-tura gli-ce-mi-ca ridicata pe-riculoasa pentru pan-creas, care va fi nevoit sa secrete o cantitate cit mai mare de in-sulina intr-un timp mai scurt. De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Men–ci-nicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimen-tare, atrage aten-tia ca produsul contine si o canti-tate mare de grasimi (27,68 gra-me/100). Dintre acestea, cea mai ma-re proportie o au si grasimile artifi-cia-le – margarina. Acestea au efecte nocive asupra sanatatii, in special asupra sistemului cardiovascular.

Valoarea biologica a sa-ratelelor este scazuta si de uti-lizarea conservantului sor-bat de potasiu E 202. Acesta este incriminat pentru apa-ri-tia crizelor de astm, dar si a unor iri-ta-tii in cazul persoanelor sensibile.

Consumatorii trebuie sa fie atenti la sursa ascunsa de sare, de care trebuie avut grija pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g. Aceasta compozitie imprima o valoare energetica deosebit de ridicata (512 kcal/100 de grame).

CONCLUZII. Produsul anali-zat nu este indicat supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si ca-re alapteaza, copiilor, sufe-rinzilor de boli cardiovasculare si cerebrovas-cu-lare, hiper-tensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu dis-lipidemie, sufe-rinzilor de cancer. Spe-cia-listul ne spune ca saratelele ana–lizate sint interzise celor cu into-le-ranta la gluten (celiachie). Diabe-ti-cii il vor consuma numai cu avizul me-dicului curant. Persoanele cu intoleranta la susan si ou vor testa o mica parte din produs pentru a vedea care este reactia organismului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *