Sardinia deschide drumul strategiei Zero Waste pe insule

Autor: Ferran Rosa
Traducere: Silviu Lungu

Exemplul Sardiniei ne arată că este posibil să avem ținte ambițioase de aproape zero deșeuri pe insule și în zonele turistice.

Zero Waste Europe a făcut public ultimul studiu de caz despre insula Sardinia din Marea Mediterană, care exemplifică tranziția rapidă spre zero waste și spre economia circulară într-o regiune turistică. Studiul de caz ne arată că Sardinia era până în 2003 la coada Italiei și a Europei din punctul de vedere al managementului deșeurilor, cu o rată a colectării separate de doar 3,8%, restul deșeurilor fiind trimise spre depozitare sau incinerare. Astăzi, Sardinia este în fruntea Italiei și a Europei, cu o rată a colectării separate de 60% în 2016 și obiectivul de a atinge 80% până în 2022, ceea ce face ca țintele europene să arate lipsite de ambiție și ridicole.

Documentul publicat ilustrează importanța punerii în practică a unor politici adecvate, cum ar fi colectarea separată extinsă a deșeurilor biodegradabile și colectarea din ușă-în-ușă, creșterea taxelor de eliminare a deșeurilor și un sistem de stimulente economice asociate unor obiective pentru municipalități, prin care orașele sunt penalizate sau recompensate în funcție de rezultatele pe care le obțin în managementul deșeurilor. Orașele de pe insulă cu performanțe ridicate din punctul de vedere al obiectivului zero deșeuri au alimentat această tranziție, prin încurajarea celorlalți să le calce pe urme.

În plus, acest studiu de caz subliniază importanța existenței unor instalații flexibile de tratare și eliminare, care permit municipalităților nu doar să facă față perioadelor de vârf sezoniere cauzate de turism, ci și scăderii cantităților de deșeuri. Conform lui Ferran Rosa, coordonator de politici referitoare la managementul deșeurilor al ZWE, “Sardinia iese în evidență ca insula cea mai performantă din Marea Mediterană din punctul de vedere al managementului deșeurilor și este un model de urmat pentru alte zone turistice.”

„În Sardinia lucrurile sunt abia la început. Orașele principale ale insulei abia acum intră în acest program, iar insula poate îmbunătăți rapid aceste rezultate pozitive”, a adăugat Rosa.

În octombrie 2017, Zero Waste Europe a organizat pentru diseminarea cunoștințelor despre cele mai bune practici în managementul și prevenirea deșeurilor un tur de studiu în Sardinia pentru funcționarii municipali, organizațiile neguvernamentale și antreprenorii din sectorul deșeurilor. Zero Waste Europe organizează de asemenea în mod regulat și alte tururi de studiu în regiuni performante. Acest studiu de caz este parte a unei colecții de bune practici din domeniul managementului și prevenirii deșeurilor care a reușit să inspire schimbare în întreaga Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *