Sase specii de care omul are nevoie pentru a trai. Ce rol au albinele, fluturii si liliecii

?ase specii de care omul are nevoie pentru a tr?i. Ce rol au albinele, fluturii ?i liliecii
Sase specii de care omul are nevoie pentru a trai. Ce rol au albinele, fluturii si liliecii
Sase specii de care omul are nevoie pentru a trai. Ce rol au albinele, fluturii si liliecii

Albinele, planctonul, fluturii, liliecii, pestii si ciupercile sunt specii ce au un rol esential in mentinerea echilibrului natural. Distrugerea habitatelor acestora sau disparitia lor ar avea un impact imens asupra omenirii, avertizeaza oamenii de stiinta.

Pamantul este un gigant ecosistem. Orice planta, animal, pasare sau insecta are un rol important in mentinerea echilibrului, chiar daca uneori nu suntem constienti de acest lucru.

Existenta anumitor specii este chiar vitala pentru viata umana. Este si cazul albinelor, planctonului, fluturilor, liliecilor, pestilor si ciupercilor, scrie viralnova.com.

1. Albinele sunt probabil cea mai amenintata specie din lista de mai sus. Totusi, ele sunt extrem de importante in productia moderna de hrana, polenizand culturile de cereale. Fara acest proces, productia de alimente ar scadea semnificativ.

Cu toate acestea, in unele zone de pe glob, populatiile de albine au fost reduse cu aproape 80%. Specialistii apreciaza ca daca nu va fi o gasita o solutie pentru remedierea situatiei, planeta s-ar putea confrunta cu foametea.

2. Planctonul – contrar credintei generale, planctonul nu face referire la o singura specie, ci mai degraba la un grup de animale diferite. Planctonul reprezinta totalitatea organismelor marine, care traiesc plutind in apa marii, fiind prea mici pentru a rezista curentilor si a putea inota.

Putini stiu insa ca planctonul produce 50% din oxigenul de pe glob. Poluarea ii afecteaza insa semnificativ dezvoltarea, fapt ce ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru intreaga lume.

3. Fluturii, ca si albinele, sunt utili polenizarii. Pe de alta parte, aceste insecte le sunt de folos si oamenilor de stiinta care realizeaza studii privind schimbarile climatice. Asta pentru ca ei reactioneaza rapid chiar si la cele mai mici modificari de acest fel, oferind astfel informatii pretioase, in timp real, cercetatorilor.

4. Liliecii mananca extrem de multi gandaci: mai multi decat orice alt animal de pe Pamant. Ei fac astfel un „serviciu public” oamenilor, ferindu-i si de paianjeni si tantari cu care, de asemenea, se hranesc.

Din pacate, una dintre cele cinci specii de lilieci se afla acum in pericol de disparitie din cauza distrugerii habitatului lor.

5. Pestii – pe langa faptul ca sunt parte esentiala in lantul trofic marin, cercetatorii au descoperit si ca acestia contribuie la scaderea aciditatii oceanelor. Acesta este un efect al excrementelor lor.

In anumite zone de pe glob, populatiile de pesti sunt insa amenintate de braconaj.

6. Ciupercile au un rol important in mentinerea echilibrului natural. Ele actioneaza ca niste „reciclatori” naturali a anumitor substante pe care le transforma in nutrienti pentru mediu.

Unele specii sunt amenintate de schimbarile climatice si de distrugerea habitatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *