Satele ecologice, laboratoare de producere a energiei

Adevarate locuri „verzi”, satele ecologice din reteaua „Living Routes” demonstreaza ca oamenii pot trai in mod natural. In multe dintre acestea sunt folosite panourile fotovoltaice pentru electricitate

Sunt sate ecologice construite cu ajutorul orasenilor care invata cum sa traiasca natural in medii stravechi si pline de istorie. Raspandite in toate colturile lumii, satele ecologice sunt exemple vii care arata ca omul poate sa traiasca in confort si sa protejeze mediul in acelasi timp.

„Auroville” in India, „Findhorn” in Scotia, „Kibutz Lotan” in Israel, „High Amazon” in Peru, „Eco-Yoff” in Senegal, „Huehuecoyotl” in Mexic, „Ecoversidade” din Brazilia, „Sirius Community” in Statele Unite ale Americii fac parte din „Living Routes”, retea internationala de adevarate laboratoare vii.

Satele ecologice sunt comunitati rurale in care oamenii se straduiesc sa traiasca in acord cu mediul inconjurator si sa-l agreseze cat mai putin.

Pentru a reusi acest lucru, ei combina mai multe aspecte precum designul ecologic, cladirile ecologice, productia verde, energia alternativa. Initiatorii programului spun ca principala motivatie pentru construirea unor sate ecologice este alegerea si angajamentul oamenilor pentru a stopa practicile ce distrug mediul si in acelasi timp planeta.

Ei spun ca oamenii traiesc de milenii in comunitati asezate in apropierea naturii, in structuri sociale. Multe dintre aceste „ecovillages” au existat dintotdeauna si mai exista si astazi, luptand pentru supravietuire.

Ecologistii spun insa ca acum satele ecologice sunt create special pentru ca oamenii sa poata trai in continuare in comunitati legate de pamant, intr-un mod care sa asigure in viitor supravietuirea tuturor formelor de viata.

Satele ecologice sunt solutia pentru una dintre problemele majore ale timpului nostru – cresterea fara precedent a ratei demografice. Pentru a supravietui, rasa umana trebuie sa invete sa traiasca ecologic, sunt de parere tot mai multi oameni de stiinta.

Primele sate ecologice au fost recunoscute in 1998 ca bune practici de supravietuire de catre Natiunile Unite. Atunci au fost incluse pe lista primelor 100 de practici de supravietuire din lume.
Satele ecologice, prin sustinerea modurilor de viata care pot fi continuate si in viitor, sunt modele ce pot fi puse in practica imediat.

Traiul intr-o comunitate ecologica e un mod simplu prin care se combate degradarea mediului, dar in acelasi timp se pastreaza si un anume grad de confort. Ele ne arata cum putem supravietui in secolul XXl.

Citeste articolul Satele ecologice, laboratoare de producere a energiei integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *