Satu Mare: Colectare selectiva si tarife noi la salubrizare din 2011

0
505
Satu Mare: Colectare selectiva si tarife noi la salubrizare din 2011
Satu Mare: Colectare selectiva si tarife noi la salubrizare din 2011

Noul an aduce tarife noi la serviciile de salubrizare pentru persoanele juridice,d ar si un nou sistem de colectare selectiva duala a deseurilor umede si a celor uscate.

Primul proiect de hotarare de pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Local este introducerea colectarii selective duale a deseurilor si modificarea tarifarii serviciilor de saubrizare in municipiu.
„De cateva luni tot incercam sa introducem colectarea selectiva duala a deseurilor umede si uscate, insa din cauza unor consilieri, proiectul s-a tot amanat. Maine insa consilierii vor vota proiectul de hotarare, urmand ca in cursul anului 2011 sa se introduca esalonat colectarea separata a deseurilor umede si a celor uscate”, spune primarul Iuiu Ilyes.

Pe langa colectarea selectiva a deseurilor, pe raza municipiului se vor mai schimba atat containerele din cartiere, cat si accesul la acestea. Astfel, satmarenii vor avea acces fie prin card, fie prin chei proprii, urmand sa stabilim. Stim ca astfel multi oameni vor arunca gunoiul langa containere, primarul crede ca in timp ei se vor civiliza si se vor obisnui cu noul sistem. Ca principal motiv al inchiderii containerelor in cartiere este dorinta de a reduce numarul cainilor comunitari care s-au obisnuit sa se hraneasca din acestea, respectiv a oamenilor strazii care isi petrec veacul intre peretii din jurul containerelor.

„Intr-adevar va dura o vreme pana ca oamenii sa se obisnuiasca cu noul sistem de colectare, insa eu cred ca in 1-2 ani vor reusi, la fel ca si cu acele cosuri din parcuri si de pe strazi, care la inceput erau incendiate sau distruse, iar acum sunt intacte. In ceea ce priveste inchiderea containerelor, aceasta este o masura atat impotriva cainilor comunitari care se hranesc din deseuri, cat si impotriva oamenilor strazii”, sustine primarul.

La acelasi proiect de hotarare, conilierii vor vota si modificarea tarifelor la serviciile de salubrizare pentru persoanele juridice. Primarul spune ca aceste tarife trebuie modificate din simplul motiv ca in cartiere, societatile comerciale care au deschise magazine la parterul blocurilor, arunca de 3-4 ori mai multe deseuri decat o familie obisnuita si platesc exact aceleasin tarife.

„Nu este corect ca o firma care arunca zilnic de 3-4 ori mai multe deseuri decat oamenii sa plateasca acelasi tarif, motiv pentru care am propus modificarea tarifelor pentru persoanele juridice din 1 ianuarie”, conchide primarul Ilyes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.