Scandalul eolienelor. Cum au reusit autoritatile sa blocheze investitii de 3 mld. euro

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
http://www.dailybusiness.ro/
http://www.dailybusiness.ro/

Sa arunci banii in vant – o expresie tipic romaneasca. Dar exista o solutie ca vantul sa iti aduca banii inapoi – energia eoliana. Iar Romania, din acest punct de vedere, are un potential urias. Dupa ce a atras investitii de peste 3 miliarde de euro in acest sector, promitand investitorilor ca le va oferi ajutor, prin intermediul certificatelor verzi, acum statul da inapoi, la presiunea unor mari jucatori, si a amanat facilitatile promise.

Decizia autoritatilor romane de a amana facilitatile acordate producatorilor de energie eoliana s-ar putea lasa insa cu procese rasunatoare in instante, iar statul roman ar trebui sa plateasca sute de milioane de euro despagubiri, afirma expertii.

„Nu poti schimba regulile in timpul jocului”, a afirmat Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) dupa ce premierul Ponta a declarat ca in acest tip de investitii a ajuns sa se castige mai bine ca la cazino.

„Investitiile in energia verde s-au transformat intr-un cazinou”, a spus, zilele, premierul Victor Ponta, dupa ce directorul E.ON Romania Frank Hajdinjak, a amenintat ca va renunta la proiectele de productie a electricitatii din surse eoliene daca Guvernul va modifica legislatia privind certificatele verzi.

Nici la cazinou nu poti castiga atat de mult ca din investitiile in energieVictor Ponta, premier

„Romania este cea mai necompetitiva tara din UE din cauza pretului la energia electrica si a facut „o prostie” atunci cand a introdus certificatele verzi”, a declarat, la randul sau, ministrului pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

„Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit si ne-a spus un lucru pe care il stiam: Europa este necompetitiva datorita pretului la energie, iar Romania, la actualul pret al energiei, este cea mai necompetitiva dintre toate tarile din UE”, a afirmat ministrul Dan Nica, la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV, potrivit Mediafax.

„De ce? Din cauza smecheriei cu certificatele verzi. Romania este singura tara in care s-a facut o asemenea prostie, sa dai 160 euro pe megawatt cand incepe sa bata vantul, dar in acelasi timp se opresc toate termocentralele, ca sa intre energia de la eoliene in sistem. Si astfel s-a ajuns la o recuperare a investitiilor in numai doi ani”, a continuat Nica.

In replica, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) a afirmat, intr-un comunicat dat marti publicitatii, ca in realitate, o astfel de investitie se amortizeaza in 9-10 ani, dat fiind ca rata interna de rentabilitate (RIR)) de maxim 11% este stabilita de catre autoritatile romane si aprobata de Comisia Europeana.

„Schema de sprijin conceputa si agreata de statul roman impreuna cu institutiile europene este mai degraba amagitoare decat generoasa”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

„Dupa ce investitorii si-au facut planuri de afaceri bazate pe legislatia in domeniu, politicienii romani schimba din nou regulile in timpul jocului, un comportament care afecteaza grav increderea investitorilor straini si implicit volumul investitiilor straine care intra anual in economia romaneasca”, mentioneaza documentul citat.

De la ce a pornit razboiul

Conflictul dintre autoritati si companiile din domeniu a inceput dupa ce Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa modifice legislatia care vizeaza acest sector, principala prevedere fiind amanarea incasarii de catre producatorii de energie regenerabila a unei parti din certificatele verzi care li se cuvin.

„Noi pastram o schema de stimulare a investitiilor in energia regenerabila, insa aceasta schema trebuie sa fie sustenabila pentru industrie si pentru populatie”, a declarat primul-ministru Victor Ponta.

Potrivit ordonantei aprobata marti de Guvern, in perioada 1 iulie 2013 – 1 ianuarie 2018 va fi amanata acordarea unor certificate verzi producatorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma sa cumpere certificate doar pentru jumatate din energia furnizata. Detalii aflati aici.

Companiile din domeniu au protestat fata de intentia Guvernului, sustinand ca Romania va pierde investitii de 3-4 miliarde euro.

„Modificarea schemei de sprijin in sensul amanarii unui certificat verde pentru mai multi ani va afecta grav veniturile lunare ale investitorilor, in masura in care veniturile prognozate nu vor mai arata ca cele proiectate in planul de afaceri”, afirma asociatia producatorilor .

„Din cauza incertitudinilor din aceasta piata care dureaza deja de sase luni, investitorii se confrunta cu un blocaj pe piata certificatelor verzi, fapt care ii pune in imposibilitatea de a achita ratele la bancile finantatoare.

RWEA atrage atentia ca impactul negativ asupra sectorului bancar a inceput sa fie vizibil si va lua amploare odata cu noile modificari pe care guvernul le are in vedere”, mai spun producatorii.

In plus, considera RWEA, decizia de a amana plata unui certificat verde va vaduvi bugetul de stat cu zeci de milioane de euro anual. In 2012, TVA si alte taxe platite de producatorii de energie eoliana au contribuit cu 420 de milioane de euro la bugetul de stat.

E sau nu ajutor de stat?

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producatorilor de energie regenerabila, afirmand ca acest sprijin contribuie la cresterea masiva a costurilor cu electricitatea.

Scutirea acestora de la plata a jumatate din certificatele verzi ar putea fi considerata ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilitati, afirma Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

„Guvernul vrea sa scuteasca marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toti in Romania am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alti mari consumatori sa se dezvolte la noi in tara. Nu vrea nimeni sa-i vada plecand. E legitim ca ei sa aiba o energie cat mai ieftina. Toti ne dorim treaba asta, dar metoda care a fost aleasa, deci o exceptare de la plata certificatelor verzi, credem noi ca ridica probleme de ajutor de stat”.

„Daca statul spune – inainte am dat un ajutor, acum dam mai putin -, din punct de vedere al concurentei, nu am de-a face cu un ajutor de stat excesiv. Problema la aceasta ordonanta o reprezinta ajutorul de stat pentru marii consumatori”, a spus Bogdan Chiritoiu. Acesta a mentionat ca niciun stat membru nu a primit aviz favorabil la o astfel de solicitare.

Potrivit datelor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), in acest an, capacitatea instalata a turbinelor eoliene va ajunge la 2.500-3.000 MW, mai mult decat Austria sau Grecia.

“In 2013 vom depasi tari ca Austria si Grecia care au avut un avans considerabil, insa nu au aceleasi conditii favorabile”, a declarat consultantul Ionel David.

In Austria si Grecia, la finele anului 2010, capacitatea instalata a sectorului eolian insuma 1.011 MW, respectiv 1.208 MW, potrivit datele Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA). Romania a incheiat anul 2011 cu 520 de MW instalati, capacitatea totala eoliana instalata ajungand la 982 MW, arata consultantul AREE.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.

Energia eoliana, o afacere rentabila

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de autoritati prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Investitia intr-o centrala eoliana este relativ scumpa, dar rentabila pe viitor.

Pretul unei centrale eoliene variaza intre 900.000 si 1,1 milioane euro, in functie de capacitate, de la 750 Kwh pana la 3.200-5.000 Kwh. Valoarea productiei medii lunare a unei centrale de 1 MW/h este intre 10.000 si 17.000 de euro.

Astfel, perioada de recuperare a investitiei este de 5-7 ani. O centrala eoliana are o durata de viata de aproximativ 25-30 ani, timp in care se pot obtine profituri importante, practic fara cheltuieli suplimentare.Bineinteles, exista si variante de instalatii second-hand, mai ieftine, dar cu un randament mai mic.

„O centrala second hand, de 500 kW, costa intre 250.000 si 300.000 de euro, iar o centrala noua de aceeasi putere depaseste 400.000 de euro. Nu recomand importul de echipamente si centrale eoliene second-hand, dar mi-e teama ca asta se va intampla. Acestea au randament mic, declanseaza perturbatii in retea si mai mult locatii cu potential ridicat risca sa fie ocupate cu echipamente de proasta calitate”, a explicat directorul general in cadrul MEF, Alexandru Sandulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *