Schimbarile climatice afecteaza sursele de apa

Tarile din Africa precum Somalia, Mauritania si Sudan stau cel mai prost la capitolul provizii de apa, in timp ce Islanda sta cel mai bine, cel putin asa se arata intr-un sondaj realizat de Maplecroft si citat de Reuters.surse de apa

Schimbarile climatice si populatia in continua crestere pun sub presiune proviziile necesare supravietuirii. Un „index al securitatii apei” a fost realizat pentru 165 de natiuni si s-a descoperit ca Africa si Asia sunt cele mai vulnerabile, daca se tine cont de accesul la apa potabila, cerere si dependenta de rauri.

Somalia, unde numai 30% din populatie are acces la apa potabila se afla pe primul loc in lista, urmata de Mauritania, Sudan, Niger, Irak, Uzbekistan, Pakistan, Egipt, Turkmenistan si Siria.

La celalalt capat al listei se afla Islanda, care are cele mai sigure provizii de apa si sta un pic mai bine chiar si decat Norvegia si Noua Zeelanda.

„Din cauza schimbarilor climatice va exista o schimbare si in cererea de apa”, a explicat Anna Moss.

Schimbarile inregistrate in ploile musonice sau topirea ghetarilor ar putea pune in pericol rezervele de apa si, astfel, s-ar putea inregistra conflicte intre natiuni.

Printre marile companii din lume care incearca sa diminueze consumul de apa se numara si Anglo American, Rio Tinto, Bristol-Myers Squibb, Marks & Spencer, Coca-Cola si Devon Energy.

Natiunile sarace nu sunt singurele care au probleme cu apa, ci si America si Australia: „Tarile din Europa, precum Bulgaria, Belgia si Spania au deja probleme cu apa”, a mai aratat Moss.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *