Publicatia britanica „The Independent” a publicat cel mai mare raport cu privire la viitorul planetei, in care este emis un avertisment, potrivit caruia umanitatea trebuie sa depuna un efort comun si concentrat pentru a face fata schimbarilor climatice.
Miza este una foarte serioasa, avand in vedere ca in lipsa unei dezvoltari durabile consecintele pot fi catastrofale: miliarde de oameni vor fi condamnati la saracie si mare parte a civilizatiei va intra in colaps. Raportul „State of the Future 2009” are 6.700 de pagini, este sprijinit de organizatii internationale precum UNESCO si Banca Mondiala, de armata SUA si de Fundatia Rockefeller, iar la redactarea sa au contribuit 2.700 de experti. Cercetatorii au avertizat ca recesiunea risca sa agraveze energia curata, accesul usor la mancare, saracia si cresterea democratiei in lume. Jumatate din planeta este in pericol de a se confrunta cu violente si proteste, ca urmare a ratei ridicate a somajului, a lipsei de apa, mancare si energie, la care se adauga si alte efecte ale schimbarilor climatice. De asemenea, documentul evidentiaza si alte probleme care pot adanci instabilitatea sociala si violenta, precum cresterea pretului energiei si alimentelor sau cresterea migratiilor.
Pana in anul 2025, pe masura ce populatia se va inmulti, trei miliarde de oameni vor cunoaste efectele negative ale modificarilor climatice, ramanand fara acces la surse curate de apa. Omenirea mai este amenintata si de noi pandemii, cauzate de urbanizarea masiva, patrunderea accentuata in teritoriile animalelor salbatice si de productia tot mai concentrata a animalelor pentru consum. In timp ce lumea se duce la fund, organizatiile de crima organizata dau lovitura, ajungand la venituri globale de circa 3 trilioane de dolari, adica de doua ori bugetele militare ale tuturor tarilor din lume. Raportul are insa si partile lui bune. Expertii sustin ca „actuala criza si planificarile in chestiunea schimbarii climatice ar putea ajuta omenirea sa paraseasca adolescenta egoista. Multi percep actualul dezastru drept o oportunitate sa investeasca in urmatoarea generatie de tehnologii ecologice si sa regandeasca teoriile economice si de dezvoltare”. Raportul atribuie un rol pozitiv Internetului, considerat cea mai puternica forta pentru globalizare, crestere economica si educatie. Unul dintre autorii studiului spune ca exista remedii pentru provocarile globale, insa deciziile nu sunt luate la scara necesara pentru combaterea acestora. Printre solutiile care ar ajuta lumea si mediul, documentul noteaza trecerea cat mai mare de la agricultura cu apa dulce la cea cu apa sarata, producerea carnii de consum mai sanatoasa fara a fi nevoie de cresterea animalelor si inlocuirea masinilor pe combustibili fosili cu masini electrice.
Sursa: Curentul