Schimbarile climatice determina micsorarea pestilor

Schimbarile climatice determina micsorarea pestilor (Imagine: Mediafax Foto)Multe specii de pesti din apele europene au pierdut circa jumatate din masa corporala medie in ultimele doua – trei decenii, ca urmare a schimbarilor climatice, se arata intr-un studiu al institutului francez Cemagref, publicat, luni, in SUA.

Cercetatorii institutului public, specializat in gestionarea pe termen lung a apelor si teritoriilor, au studiat populatiile de pesti care se gasesc in raurile europene, dar si in Marea Nordului si Marea Baltica.

Rezultatele, publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, arata ca mai multe specii de pesti au pierdut circa 50% din masa corporala medie in ultimii 20 – 30 de ani, in timp ce masa corporala medie a pestilor din apele europene a scazut cu circa 60%.

Conform lui Martin Daufresne, principalul autor al studiului, speciile cele mai mici au tendinta de a ocupa un loc mai important in mari si apele curgatoare.

Cercetatorii spun ca apele mai calde reprezinta, in general, un habitat propice pentru speciile de pesti mai mici, in timp ce racirea apelor are consecinte asupra fluxului migratiei pestilor, dar si asupra modului de reproducere a acestora.

Daufresne estimeaza ca speciile de pesti mici depun mai putine oua si reprezinta prada cea mai mica, acest lucru avand consecinte “grave” asupra lantului alimentar al speciilor si ecosistemului.

Cercetatorii sustin, totodata, ca temperatura apei are un rol major in diminuarea masei corporale a pestilor.

Sursa: www.mediafax.ro

Articolul precedentChina trece pe masini ecologice
Articolul următorEuro, Eco atitudini

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente