Euro, Eco atitudini

0
454

Mai intai sa lecturam „De ce eco-lehamitea” din Dilema Veche. Eu am facut-o deja. Pentru ca nu potEco atitudini digera lehamitea nici ca stare tranzitorie si cu atat mai putin ca atitudine permanenta, ma voi folosi de argumentatia distinsului autor pentru a suprinde atitudini eco camuflate (sau nu) in dileme existentiale, in incompetenta sau rea vointa.

Pentru fluiditatea povestirii voi omite intentionat sa citez si apoi sa comentez, dar cine va avea suficienta rabdare sa citeasca ambele articole va intelege la ce ma refer. Chiar si fara incursiunea in Dilema Veche sper sa fie inteligibile cateva Eco atitudini in aceasta Europa din care facem parte.

Chistoace pe caldaram. Si in Germania sunt, chiar daca nu la fel de multe dar sunt aruncate de un popor pe care il RESPECT. In lupta cu incalzirea globala, germanii, sunt in fruntea demersului european de a produce si transporta energie din Sahara. Asadar Mahomed-ul arian se duce el la munte CONSTIENT ca daca nu o va face va veni muntele (desertul in cazul nostru) la el. La noi toti, de altfel. Tot in Germania exista paduri. Foarte multe paduri. Imprejmuiesc zonele urbane si autostrazile. Sunt peste tot. Cand te intorci, in Bucuresti, de exemplu, simti dorinta de a defrisa, cu spirit de GOSPODAR, toti copacii crescuti haotic sau plantati iresponsabil in fata semafoarelor si a indicatoarelor rutiere. Acesti Eco haotici distrug vieti, iar oamenii sunt si ei o componenta a eco-sistemului.

Putem saluta cu adanca recunostinta sacrificiul puiului de delfin esuat pe litoralul romanesc. Destinul acestui pui a fost sa-si ofere viata in mainile noastre romanesti, sa ne invete prin SACRIFICIUL lui sa respectam viata, indiferent de forma de manifestare. Gestul puiului de delfin a produs stiri si foto amintiri de vacanta. Acesta este barometrul RESPONSABILITATII noastre ca popor. Conducerea poporului nostru este OK. Conducatorii doar ne reprezinta, iar „sistemul” este opera noastra de zi cu zi.

OPTIMISMUL care ma caracterizeaza se alimenteaza si din mici intamplari care pot prevesti schimbari frumoase in viata noastra. Spre exemplu, pe scarile rulante ale unui magazin din centru capitalei am surprins, in virtutea proximitatii spatiale, discutia a doua domnisoare care-si argumentau achizitia unor produse cosmetice prin aceea ca sunt mai scumpe, dar ecologice. Le multumesc pentru discutia surprinsa neintentionat. Dialogul lor sadeste in noi Eco-speranta indiferent daca ea a fost sincera sau produsul ECO SNOBISMULUI. Ma bazez mult pe snobismul nostru traditional. Chiar daca facem ceva doar pentru a fi in ECOtrend, in timp putem invata sa fim corecti fata de noi si implicit fata de mediu.

Cateva cuvinte si despre romanii care lucreaza de ani buni pentru Parlamentul European in zona interpretilor din Parlamet si a specialistilor economisti din zona de monitorizare a Romaniei. Sunt intelectuali romani de marca, angajati si promovati prin concurs in cel mai inalt for european, romani care traduc pentru fratii europeni interjectii, baguieli, discursuri deplasate sau ilogice, atunci cand delegatiile noastre, dupa luni de inactivitate se hotarasc sa verbalizeze, sa vocalizeze. Sau analizeaza economic pentru fratele european mai mare, nazbatiile noastre economic si moral infantile. Acesti romani nu rosesc si nu-si ascund identitatea. Au ales PERSEVERENTA si vocatia Euro, Eco atitudinilor.

In incheiere trebuie sa OMAGIEZ si standardul international KNX, acest standard verde pentru instalatii electrice automatizate, care standard, fiind un produs de sorginte europeana, ne apartine. Chiar daca nu ne-am implicat in dezvoltare lui ne implicam acum in popularizarea lui alaturi de DigiCasa si de toti cei care incep sa se gandeasca la CASA ECOLOGICA prin tehnologie verde. Pe fondul crizei de resurse, optiunea principala devine securizarea casei, cladirii, afacerii. Prin prisma Euroviitorului SECURITATEA trebuie sa ramana o optiune deschisa si perfectibila prin alegeri inteligente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.