Schimbarile climatice imping speciile spre limite

0
388

Fragment din Revizuirea Listei Rosii a Speciilor Amenintate a IUCN, 2008
specii amenintate
Barcelona, Spania, octombrie, 2008 (IUCN – International Union for Conservation of Nature):

35% din pasarile lumii, 52% din amfibieni si 71% din recifurile de corali de apa calda pot fi susceptibili la schimbarile climatice. Acestea sunt primele rezultate ale unui studiu al IUCN.
Raportul a identificat mai mult de 90 trasaturi biologice care se crede ca fac speciile mai susceptibile la schimbarile climatice. S-a descoperit ca 3.438 din cele 9.856 de specii de pasari au cel putin o trasatura din 11 care le-ar putea face susceptibile la schimbarile climatice.
Albatrosul, pinguinul, precum si alte familii pot fi susceptibile la schimbarile climatice, pe cand egretele, soimul si vulturii pot fi cel mai putin susceptibile la schimbarile climatice.
Wendz Foden, IUCN, programul speciilor: „Schimbarile climatice deja se petrec, dar cei ce iau deciziile privind conservarea au momentan foarte putina indrumare despre care specii vor fi cel mai grav afectate.”
Studiul a gasit ca 3.217 din cei 6.222 de amfibieni din lume pot fi susceptibili la schimbarile climatice. Trei familii de salamandre ar putea fi particular susceptibile, in timp de 80-100% dintre scoicile Seychelles si cele Indian Burrowing, Australian ground, brotaceii, au fost declarate ca fiind susceptibile.
Speciile ce prefera sau sunt dependente de un anumit tip de climat, habitat sunt cele mai supuse riscului.
Tot in cadrul raportului, rezultatele au aratat ca 566 din cele 799 de specii de corali ce construiesc recife in apele calde pot fi susceptibile la schimbarile climatice.
Conform Listei Rosii a speciilor amenintate a IUCN, 32% dintre amfibieni sunt amenintati cu disparita. Dintre acestea, 75% sunt susceptibile la schimbarile climatice, in timp ce 41% dintre speciile ce nu sunt amenintate pot fi susceptibile la schimbarile climatice. Pentru pasari, procentajul general al speciilor amneintate cu disparitia este mai redus – 12%. Totusi, 80% dintre acestea pot fi susceptibile la schimbarile climatice.
Jean-Christophe, IUCN, programul speciilor „Exista o suprapunere partiala intre speciile de amfibieni si pasari amenintate si susceptibile la schimbarile climatice. Schimbarile climatice pot cauza o crestere abrupta in riscul si rata extintiei in speciile amenintate. ”

* Fragment din Revizuirea Listei Rosii a Speciilor Amenintate a IUCN, 2008

Sursa: Iyor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.