Schimbarile climei – o problema sociala

_46918125_globe226getty.jpgRevista Nature Reports se intreaba „de ce au fost sociologii atat de inceti” ?
Intr-un articol publicat in Nature Reports, Kerri Smith, isi intreaba cititorii cand a fost ultima data cand si-au convins partenerul sau un prieten sa faca ceva pentru ei. Spalatul vaselor, de exemplu – ceva ce trebuie facut, dar mai degraba amanam. Negocierea probabil implica un anumit grad de persuasiune si anumite completari, dar si plangeri.
O situatie simpla, implicand doi oameni si o sarcina minora, necesita destul de multa diplomatie. Imaginati-va grupuri de sute de oameni incercand sa determine mii de oameni sa faca ceea ce vor ei. E destul de complicat, dar cu aceste lucruri se confrunta intreaga lume in ceea ce priveste schimbarile care au loc la nivel de clima si modul in care sunt tratate.
In plus, oamenii de stiinta care isi dedica timpul studierii unor probleme precum rata topirii ghetarilor sau a depozitarii carbonului in subteran au foarte putine sanse sa rezolve aceasta problema spinoasa.
Din fericire, exista o disciplina care studiaza activitatea umana si structura sociala- de ce si cum facem ceea ce facem. Aceasta este sociologia.
„Schimbarea climei este cea mai importanta problema care necesita actiune colectiva”, afirma Steven Brechin, sociolog in cadrul Syracuse University, New York. „Cum convingi oamenii sa cada de acord pe termen scurt asupra unor solutii pentru o problema pe termen lung?” Raspunsul, ca si problema, trebuie sa fie foarte cuprinzator si la nivel global, spune Jeffrey Broadbent de la University of Minnesota, din Minneapolis, care studiaza de asemenea modul in care societatea umana afecteaza mediul. „Singura solutie este una care presupune un nivel de cooperare la nivel global nemaiintalnit pana in acest moment.” Broadbent se afla la inceputul unei investigatii asupra factorilor care contribuie la acest gen de cooperare la nivel national. El a inceput recent un proiect, numit Comparing Climate Change Policy Networks, care isi propune sa descopere modul in care informatiile privind schimbarile care au loc la nivel de clima patrund in reteaua unei anumite tari si implicit la partile interesate si ce se intampla cu ele o data ce ajung la organizatii si guverne.
Broadbent face parte in prezent dintr-un grup de sociologi care si-au indreptat atentia asupra schimbarilor climatice si a legaturii acestora cu sociologia. In luna mai a anului trecut, peste 30 de sociologi s-au reunit in cadrul US National Science Foundation, la sediul din Arlington, Virginia, pentru a discuta despre contributia pe care sociologia o are in prezent in ceea ce priveste cercetarea din domeniul schimbarilor climatice si a intrebarilor la care sociologii vor trebui sa raspunda. Raportul intalnirii a concluzionat ca „pur tehnologice nu vor fi suficiente pentru atenuarea sau adaptarea cu succes la schimbarile climatice.”

Sursa : www.4ecotips.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *