11 sfaturi ecologice!

blue_exp.gifEnvironmental Network News ofera 12 sfaturi pentru un mediu mai curat.

1. Folositi becuri fluorescente! Desi sunt mai scumpe decat becurile incandescente, durata de viata este mult mai mare, iar pe termen lung banii sunt recuperati. Astfel se obtine si o scadere de 30% a consumului de energie. Becurile fluorescente consuma cu 75% mai putina energie electrica, si durata de viata este de 10 ori mai mare decat in cazul becurilor incandescente.blue_exp.gif

2. Mentineti automobilul in conditii foarte bune! Umflati rotile de cate ori este cazul, schimbati uleiul uzat si filtrele de aer regulat. Tineti cont de legile traficului. Masina consuma mai putin combustibil daca merge mai incet. De asemenea, nu depastii limita de viteza pe autostrada.

3. Umpleti cuva masinii de spalat vase si pe cea de rufe! Se consuma o cantitate mare de energie la pornirea masinii, astfel ca e mai eficient sa umpli cuva o singura data. Alegeti modelele de electrocasnice cu un consum scazut de energie. In plus, economisind curentul si apa, obtineti si o factura mai mica la intretinere.

4. Spalati hainele cu apa rece si nu folositi uscatorul! Folosind apa rece in loc de apa calda economisiti energie electrica, iar majoritatea hainelor se curata la fel de bine si cu apa rece. Intinderea hainelor la uscat, nu numai ca este prietenoasa cu mediul dar nici nu sifoaneaza hainele la fel de mult ca uscatorul.

5. Opriti si scoateti din priza electronicele pe care nu le folositi! Chiar daca aparatura este oprita, daca are un led aprins, tot consuma energie. Asa ca scoateti din priza calculatorul, televizorul, imprimanta si tot ceea ce nu folositi.

6. Renuntati la apa imbuteliata! Procesul prin care se strange apa, fabricarea sticlelor de plastic si transportul catre magazine consuma foarte multa energie. Filtrati apa de la robinet si folositi sticle reincarcabile pentru a lua apa la pachet.

7. Folositi sacose din panza si evitati sa cereti ambalaje pentru resturi, de la restaurante, sau pungi de plastic din supermarket! Desi multe magazine recicleaza pungile de plastic folosite, intregul proces foloseste energie pentru transport dar si in procesarea plasticului. De altfel, sacosa de panza este mult mai rezistenta, iar in unele tari deja s-au adoptat legi care prevad interzicerea folosirii pungilor de plastic.

8. Cumparati produse cat mai putin ambalate, sau al caror ambalaj poate fi reciclat.

9. Cumparati produse facute cat mai aproape de zona in care locuiti! Alimentele care fac „inconjurul lumii”, prin orice mijloc de transport, polueaza foarte mult.

10. Plantati un copac in propria curte! In timpul vietii, un arbore poate absorbi tone de dioxid de carbon. De altfel, in zilele calduroase, umbra oferita de arbore poate scade consumul aerului conditionat.

11. Incercati produsele second-hand! Decat sa cumperati o canapea noua, incercati sa gasiti una second-hand, astfel nu se mai consuma energie pentru crearea noilor materiale.

12. Folositi energia „verde”! Exista companii care ofera energie solara sau eoliana. De aceasta optiune nu poate beneficia foarte multa lume, dar este o modalitate de a ajuta pentru un mediu mai curat.

Sursa: Environmental Network News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *