Schita celui mai mare proiect eolian din Romania: Cum va arata la finalizare o investitie de peste 2 mld. euro

Schita celui mai mare proiect eolian din Romania: Cum va arata la finalizare o investitie de peste 2 mld. euro

Spaniolii de la Iberdrola ar trebui ca anul acesta sa demareze constructia unui parc eolian de circa 1.500 de MW amplasat pe suprafata mai multor comune dobrogene care la finalizare va deveni cea mai mare investitie din acest sector realizata in Romania, dar si la nivel european. Potrivit celor mai recente informatii disponibile toate constructiile ar trebui finalizate pana in 2017, in total pentru realizarea acestui parc fiind necesare fonduri de peste 2 miliarde de euro.

Iberdrola lucreaza in Romania prin intermediul companiei Eolica Dobrogea (Schweiz) AG de la care in 2008 a preluat printr-o tranzactie de 300 de milioane de euro 50 de proiecte eoliene cu o capacitate totala de peste 1.500 de MW.

Desi saptamana trecuta Ministerul Economiei a anuntat ca doua firme care lucreaza pentru Iberdrola alaturi de Eolica au semnat un acord cu chinezii de la Sinovel pentru livrarea de turbine eoliene, reprezentatii Eolica spun ca acest lucru nu este posibil, contractele in cazul care in care ele ar fi fost semnate fiind lovite de nulitate. Potrivit Ministerului Economiei este vorba despre firmele Rokura si C-tech ar fi semnat un acord cu Sinovel pentru livrarea unor turbine eoliene cu o capacitate totala de 1.200 de MW.

“Dezvoltarea proiectelor noastre de energie eoliana in Romania se face, printre altele, prin intermediul companiei afiliata noua Eolica Dobrogea Constanta. Drepturile asupra portofoliului complet de energie eoliana apartin grupului nostru Eolica, nu unor parti terte. Prin urmare, din punct de vedere legal nu este posibil ca nimeni altcineva in afara de noi sa semneze un acord cu terte parti pentru acest portofoliu. In cazul in care companiile romanesti mentionate au semnat un acord cu producatorul chinez de centrale energetice eoliene, acesta nu este valid”, au precizat reprezentantii Eolica. Ei spun ca detin un acord de exclusivitate cu spaniolii de la Iberdrola.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente