Se face „Cadastrul verde al Constantei”

Organizatia ecologista Mare Nostrum a lansat proiectul „Cadastrul verde al Constantei”. Potrivit celor implicati in program, proiectul vine in intampinarea membrilor comunitatii constantene care doresc mentinerea in parametrii actuali a parcurilor si scuarurilor din Municipiul Constanta, precum si a spatiilor verzi din jurul blocurilor. Partenerul principal al proiectului este Uniunea Asociatiilor de Proprietari Constanta.

Initiativa ecologistilor vine ca urmare a decimarii zilnice a „plamanilor” municipiului prin ridicarea de constructii din beton pe spatiile destinate recreerii populatiei. Scopul declarat al proiectului este inventarierea spatiilor verzi urbane – dimensiunile si speciile de arbori si arbusti de pe raza municipiului. Prin actiunile intreprinse, ecologistii vor sa ii ajute pe constanteni sa constientizeze necesitatea inventarierii si conservarii spatiului verde urban din jurul blocurilor de locuinte si sa contribuie la cresterea gradului de informare publica cu privire la sursa noastra de oxigen. Voluntarii organizatiei ecologiste, impreuna cu reprezentantii asociatiilor de proprietari se vor constitui in echipe care vor masura spatiul verde si vor inventaria in teren speciile de arbori si arbusti. |ntreaga activitate se va desfasura pe baza unor fise cadastrale in trei zone ale municipiului, formate din strazile Flamanda, Panselei, Nicolae Iorga, bulevardul Tomis, Aleea Daliei, Dobrila Eugeniu, Suceava, Aurel Vlaicu, Soveja si bulevardul Alexandru Lapusneanu. De asemenea, vor inventariate si patru parcuri: de la Gara, de la Casa de Cultura, Arheologic si Tomis – Mircea cel Batran, afectate de avantul edilului radu Mazare de a construi pe orice locusor verde. De asemenea, toate datele vor fi centralizate pentru realizarea unui studiu cu privire la situatia actuala a spatiilor verzi din Constanta. Potrivit reprezentantilor organizatiei ecologiste, normele europene prevad asigurarea de 36 de metri patrati de verdeata pe cap de locuitor. Ultimele masuratori arata ca la nivelul Constantei sunt disponibili numai 16 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare constantean in parte.

Rezultate asteptate
Initiatorii proiectului se asteapta ca rezultatul intregii actiuni sa se concretizeze prin realizarea unui studiu exact asupra zonelor verzi din jurul blocurilor, a parcurilor si a scuarurilor din Constanta, care poate fi completat cu informatii din restul zonelor, realizandu-se astfel „Harta verde a orasului”. Mai mult, voluntarii ecologisti vor ca la finalul proiectului, cel putin 100 de membri ai comunitatii constantene sa fie informati cu privire la legislatia in vigoare referitoare la drepturile si obligatiile care le revin de pe urma folosirii spatiului aferent blocului in care locuiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *