Se pierd zilnic milioane de litri de apa

water-faucet.jpgConsiliul National de Imbunatatire a Locuintei (National Home Improvement Council) din Marea Britanie indeamna proprietarii de locuinte sa fie mai responsabili in ceea ce priveste consumul de apa, in special in conditiile actuale, iar in cazul in care planuiesc modificari ale locuintelor sa fie familiarizati cu normele si instalatiile de reducere a consumului de apa.

„Toti luam apa ca pe ceva de-a gata, dar este una dintre cele mai de pret produse de baza. Desi am avut parte in ultimele saptamani de caderi de precipitatii relativ modeste, ne confruntam in prezent cu una dintre cele mai sarace perioade in ceea ce priveste nivelul de precipitatii in Marea Britanie in ultimii ani”, afirma directorul consiliului, Graham Ponting.

Acesta mai spune ca sunt multe lucruri pe care le putem face, ca indivizi, pentru a reduce consumul de apa, folosind resursele de apa intr-un mod responsabil. „Dar la sfarsitul zilei este nevoie de o privire holistica pentru a gasi cea mai potrivita metoda de consevare. Atunci cand cumparam bunuri noi, cum ar fi masini de spalat vase sau masini de spalat rufe ar trebui sa fim interesati de capacitatea lor de a economisi apa, sa le alegem pe cele care sunt cele mai eficiente din acest punct de vedere. Poate costul lor este putin mai ridicat, dar diferenta intre ceea ce cheltuiti pe un produs mai eficient, comparabil cu unul mai ieftin si mai putin eficient ar putea fi recuperata rapid printr-o mai mare eficienta si un consum mai redus de apa”.

Potrivit Waterwise, un nou ONG ce urmeaza sa fie lansat in luna martie, necesarul de apa al Marii Britaiii a crescut cu 1% pe an in ultimele opt decenii, fiecare individ consumand circa 160 de litri pe zi, adica 30 de galoane.

Cand vine vorba de noi bai sau reconditionarea celor existente Graham Ponting indica faptul ca cei care se ocupa de acest domeniu au facut eforturi uriase pentru a reduce consumul de apa in locuinte si ca „Bathroom Manufacturers Association, membra a Consiliul National de Imbunatatire a Locuintei, tocmai a lansat WaterHog, un nou website despre problema consumului de apa. Scopul acestuia este de a oferi informatii despre aceasta problema si contine o baza de date a produselor eficiente din punctul de vedere al consumului de apa”.

Consumul iresponsabil al apei are ca rezultat irosirea a milioane de litri zilnic. De exemplu, un robinet care picura poate irosi 15 litri pe zi, apa ajunsa astfel in chiuveta sau cada este, efectiv, aruncata. „Pe masura ce tot mai multe case sunt construite si multe sunt modificate, adaugandu-li-se noi bai si bucatarii, cererea depaseste resursele, deci e necesar ca toti sa fim responsabili in ceea ce priveste conservarea resurselor de apa, fiecare trebuie sa incerce sa-si aduca contributia”, sustine directorul consiliului.

„Consumul de apa si irosirea acesteia in Marea Britanie reprezinta o problema importanta pe care trebuie sa o rezolvam, in caz contrar viitorul este unul cenusiu”, tine sa  concluzioneze Ponting.

Sursa: http://www.4ecotips.com/eco/, http://www.waterwise.co.uk/, http://www.bathroom-association.org/watersaving/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *