Seceta a adus un record in ce priveste cotele apelor de munte din Valea Jiului.

Seceta a adus un record in ce priveste cotele apelor de munte din Valea Jiului.

Cei care gestioneaza sistemul hidrotehnic spun ca, daca vor scadea temperaturile, atunci apa va ajunge sa fie restrictionata in Estul Vaii Jiului.

Potrivit statisticilor, in aceasta perioada nivelul apelor este unul dintre cel mai scazut din ultimii 20 de ani. Asa se face ca si barajul de la Valea de Pesti, care alimenteaza tot Vestul Vaii, a scazut cu cativa metri si asta nu s-a mai intamplat de cand aici functionau toate unitatile miniere si toate preparatiile de carbune foloseau apa din raurile de munte.

„Barajul de la Valea de Pesti a scazut cu 7,5 metri fata de normal. Este un minim-record, care de doua decenii nu s-a mai inregistrat si din pacate nu asteptam precipitatii. Prognoza da precipitatii slabe si lapovita in 6 si 7 ianuarie, dar cantitatile vor fi foarte reduse”, spune Sorin Corici, director Sistemul Hidrotehnic Valea Jiului.

Specialistii spun ca daca va continua sa fie seceta si, daca temperaturile vor scadea, atunci apa va fi restrictionata. „Daca va fi mai putin de minus 10 grade Celsius atunci apa va ingheta si captarea de la Taia sau cea de la Jiet nu va mai functiona. Atunci vom fi nevoiti ca in Estul Vaii Jiului sa restrictionam apa”, a mai precizat Corici.

Apele de munte, care alta data erau foarte adanci, acum abia daca mai sunt de marimea unui mic fir de apa, care din loc in loc, din cauza inghetului, este intrerupt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *