Cinci ferme din Arges vor produce oua ecologice

oua ecologice

Comercializarea oualor pentru consum in Romania se realizeaza cu respectarea prevederilor legii care reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei Consiliului European. Ouale trebuie sa fie marcate cu un numar distinctiv, cod identic cu cel al exploatatiei. Marcajul trebuie sa fie lizibil si sa aiba o inaltime de cel putin 2 mm.

Numarul distinctiv este compus din urmatoarele:

Cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezinta modul in care au fost crescute si hranite gainile:

0 – productie ecologica;

1 – sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica;

2 – la sol, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice;

3 – in baterii, ouale provin de la gaini crescute in custi imbunatatite, codul de tara (RO), judetul si alte trei cifre, care corespund codului exploatatiei.

Spre exemplificare, un ou poate fi marcat astfel: 0–RO–AG–001.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere, urmarindu-se cu strictete trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public si se vor putea comercializa ouale marcate cu codul “3” provenite numai de la gaini crescute in custi imbunatatite, conform standardelor comunitare. In judetul Arges, exista cinci ferme de gaini outoare, doua cu sistem de crestere ecologic si trei ferme care cresc gainile in baterii, in custi imbunatatite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *