Seceta din ultimii ani afecteaza „Delta din Carpati“

Seceta din ultimii ani afecteaz? „Delta din Carpa?i“
Seceta din ultimii ani afecteaza „Delta din Carpati“
Seceta din ultimii ani afecteaza „Delta din Carpati“

Complexul piscicol Dumbravita, arie de protectie speciala avifaunistica si sit Ramsar – zona umeda de importanta internationala, este situat in depresiunea Barsei, in bazinul Oltului, la 25 de kilometri de municipiul Brasov.

Datorita biodiversitatii complexe intalnite aici, Complexul piscicol Dumbravita mai este denumit si „Delta din Carpati“. Aria protejata, situata pe teritoriul comunelor Dumbravita si Halchiu, se intinde pe 420 de hectare, dintre care 180 de hectare lacul de acumulare si un complex de helestee, precum si zona din imediata vecinatate a luciului de apa acoperita cu plante emerse, stufaris, papuris, rogoz, palcuri de salcie, fanete si pasuni.

Fiind un paradis al pasarilor salbatice, in rezervatie au fost indentificate pana in prezent peste 213 specii dintre care 196 protejate. Dintre speciile protejate care pot fi observate sunt rata rosie, barza alba, barza neagra, starcul rosu, cufundarul mic, acvila tipatoare,starcul pitic. Intreaga arie reprezinta cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul dintre cele mai importante din centrul tarii.Pentru cateva specii de pasari cum sunt barza neagra, egreta mica, egreta mare, califarul alb, este zona cu cele mai mari efective observate in Transilvania. Aria protejata este singurul loc din Transilvania unde cuibareste cormoranul mic si pescarusul cu cap negru, iar starcul rosu are cea mai mare populatie cuibaritoare din Transilvania. Din 2012, alte cateva specii ca starcul de noapte, starcul galben si egreta mica au inceput sa cuibareasca aici. Toamna anului 2013 a prilejuit un record al zonei si chiar al Transilvaniei prin cel mai mare grup de berze negre in migratie, in numar de 80, care au stat mai multe saptamani pe helesteele de la Dumbravita. Atragerea si mentinerea lor o perioada se datoreaza unui management piscicol care tine de exigentele speciei.

Presedintele filialei Brasov a Societatii Ornitologice din Romania, prof. Dan Ionescu, a declarat ca aria protejata este monitorizata, observandu-se ca de aproximativ doi ani, din cauza secetei in zona Rotbav, care apartine de aria protejata, au inceput sa dispara cateva balti.

‘Este un mare semnal de alarma pe care il tragem pentru a vedea ce se poate face avand in vedere ca schimbarile climatice sunt din ce in ce mai accentuate. Daca la Brasov nu au fost probleme cu precipitatiile, in zona precipitatiile fiind in limite normale, de doi ani observam ca seceta s-a accentuat si in aceasta zona. Vom continua sa face monitorizari si observatii in mod regulat, dar se pare ca, in urmatorii ani, vor aparea unele probleme la aceasta arie protejata din cauza secetei’, a spus prof. Dan Ionescu.

El a adaugat ca, in ultimii ani, pentru turistii care viziteaza aria protejata a caror numar este in crestere se organizeaza turismul de tip birdwatching cu un rol educativ asupra vizitatorilor, in special al copiilor. Prin stradania custozilor, pe cuprinsul ariei protejate s-a imbunatatit accesul pentru practicarea acestui turism, s-au montat panouri informative bilingve, s-au editat materiale despre pasarile zonei, precum si harti si pliante despre aria protejata, a afirmat Dan Ionescu.

Pentru cei care ajung in aceasta zona, mai pot vizita cetatile si bisericile fortificate de la Feldioara, Rotbav si Codlea, cetatea din Rasnov sau Castelul Bran, centrul istoric al Brasovului.
In prezent, intreaga suprafata de helestee si iazuri de la Dumbravita face parte din situl Natura 2000 „Dumbravita – Rotbav – Magura Codlei“, iar pentru viitor se intentioneaza ca situl Ramsar sa fie extins si sa cuprinda intreaga arie de zone umede de la Feldioara – Maierus – Arini – Haghig, sustine conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *