Secretele sapunului natural

Secretele sapunului natural

Oamenii fabrica sapun inca de acum 3000 de ani. Acesta este rezultatul reactiei a trei elemente pure: soda, grasime si lichid (apa sau lapte). Aceasta reactie poarta denumirea de saponificare.

Soda caustica este materia prima, alaturi de grasime, si trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat sa ai in apropiere o sticla de otet pentru a neutraliza soda in cazul in care ai intrat in contact cu ea.

Nu exista o metoda de a produce sapun fara folosirea sodei caustice. Important de retinut este ca poti obtine sapun natural folosind soda caustica, aceasta neregasindu-se in produsul finit, daca respecti reteta si se cantaresc ingredientele cu mare precizie.

Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata, deoarece majoritatea sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop, se lasa sapunul la uscat circa 3 saptamani inainte de a-l folosi.

Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului, astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa.

Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, pot fi adaugate diverse elemente: uleiuri esentiale de plante medicinale si aromatice, parfum, coloranti, petale de flori, coji de fructe etc.

Soda caustica se dizolva in apa si nu viceversa. Atentie la acest proces exoterm, caci solutia se va incalzi si va produce vapori toxici de care ar trebui sa te feresti atat tu, cat si eventuale animale de casa.

Recomandat este sa porti manusi si sa produci sapun natural intr-o incapere bine aerisita.

Incalzeste uleiul si masoara temperatura. Atat temperatura uleiului, cat si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius. In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana ce compozitia se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri.

Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, taratele, petale de flori, coji de fructe sau chiar bucati de fructe uscate si se amesteca in compozitie pentru ca aromele sa se raspandeasca uniform.

Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval, sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.

Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi, timp necesar pentru ca toate reactiile chimice sa se incheie.

Recomandat este sa testezi pH-ul sapunului natural, folosind hartie indicator sau fenolftaleina.

Sapunul poate fi folosit in siguranta daca prezinta un pH intre 7 si 9.5.

Uleiul: in principiu, sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati: sapun tare sau moale, spuma persistenta, curatare eficienta, etc. De aceea este bine a se combina mai multe tipuri de ulei.

Personal, inclin pentru combinatia ulei de palmier, masline, cocos si ricin.

Pentru fermitate, este bine a avea in compozitie un ulei ce se gaseste in stare solida la temperatura obisnuita: ulei de palmier, ulei de cocos sau unt de cacao. Aceste uleiuri sunt printre cele mai folosite si mai usor de gasit pe piata romaneasca.

Apa: se va folosi doar apa distilata sau apa de izvor, deoarece apa de la robinet contine ioni care pot afecta rezultatul. Cantitatea de apa necesara diluarii sodei caustice trebuie sa fie 25-35% din cantitatea totala de ulei.

In cazul sapunurilor transparente (asa numitele “de glicerina”), acestea contin o cantitate suplimentara de glicerina precum si alcool si zahar pentru a deveni transparent.

In industria cosmetica glicerina este folosita in majoritatea cremelor hidratante, pe post de agent de mentinere a hidratarii. O alta calitate importanta a glicerinei este aceea ca, fiind prezenta si in organismul uman, ea nu determina reactii alergice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *