Seful serviciilor israeliene de informatii afirma ca Iranul poate produce in prezent patru bombe nucleare

Iranul poate produce patru bombe nucleare, potrivit Israelului

Seful serviciilor israeliene de informatii afirma ca Iranul poate produce in prezent patru bombe nucleare, dupa ce a acumulat aproape o suta de kilograme de uraniu imbogatit la 20%. Oficialul de la Ierusalim relativizeaza insa informatia.

„Cu toate ca Iranul face eforturi sporite ca sa-si dezvolte capacitatile nucleare, cu toate ca avem dovada ca tara cauta sa dispuna de arme atomice, trebuie un an de zile pana ce acest lucru se va concretiza”, spune generalul Aviv Kochavi. In opinia sa, fabricarea bombelor nucleare necesita un ordin in acest sens din partea autoritatilor iraniene, lucru care, aparent, nu s-a facut inca.

In plus, in aceeasi conferinta de presa in care s-a facut aceasta dezvaluire, ministrul israelian al Afacerilor Strategice spunea ca instalatiile nucleare iraniene chiar si cele subterane sunt vulnerabile in fata unor atacuri. Intr-o referire directa la ce se poate intampla, s-a evocat de asemenea baza militara de langa Teheran, care a fost practic complet distrusa in luna noiembrie a anului trecut de o deflagratie ucigatoare. „Acolo se afla centrul de cercetare si dezvoltare a unei rachete cu o raza de actiune de zece mii de kilometri, destinate sa loveasca America”, afirma oficialii israelieni.

Reamintim ca Israelul ca si statele occidentale suspecteaza Iranul, principalul adversar strategic al statului israelian, ca sub acoperirea unui program nuclear civil, cauta sa dezvolte de fapt arme nucleare. Arme pe care si Israelul le detine, dar neoficial. Se estimeaza ca arsenalul statului israelian s-ar situa undeva intre 100 si 300 de focoase nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *