Semetele Chei ale Turzii

Imediat ce treci Feleacul si dealurile domoale de pe langa Turda, pe partea dreapta, apar semete Cheile Turzii. Doi ostasi vanjosi ce pazesc cu strasnicie Valea Hasdate. Masivii stancosi scaldati in vegetatie lasa privitorilor o farama dintr-un peisaj ce-ti taie respiratia.
cheile turzii
Drumul spre defileu incepe cu o poteca lata la inceput, care parca se ingusteaza pe masura ce ne inainteaza pasii. Poteci umbroase ne deschid calea spre Chei. Din cand in cand, crengile copacilor se dau la o parte pentru ca ochiurile de lumina sa ne indrume spre un peisaj spectaculos.

Cheile Turzii au fost declarate rezervatie naturala complexa si au fost puse sub protectie inca din anul 1938. Acest paradis are peste 900 de specii de plante si o mare varietate de fluturi. Bataia aripilor colorate ale fluturilor pare a fi o invitatie spre ceea ce va urma. Relieful format pe calcare jurasice a dat nastere unor piscuri semete, unor pesteri, doline si pereti verticali. Iar aici si-a gasit cuib si acvila de stanca.

Amatorii de escalada vin din toate colturile lumii sa dea gata varfuri inalte de peste doua-trei sute de metri.Poteca de munte te poarta cand pe partea dreapta, cand pe stanga.

Pe drum, trei podete te trec de pe un versant pe celalat. La fiecare pas descoperim locuri salbatice. Masivul Turnul Galben pare un perete din piatra taioasa, ce parca sta stalp intre cer si pamant. Cascadele naturale ce se pravalesc printre firele de muschi alina setea turistilor. Dupa popas, mergem mai departe, pe poteca din piatra slefuita de pasii miilor de turisti.

Ne aflam intr-un din zecile de pesteri pe care le gasim in Cheile Turzii. Dincolo, putem vedea Pestera Liliecilor. Numele ii vine dupa impresionanta colonie de lilieci care traieste acolo. Ce e mai interesant legat de aceste pesteri e faptul ca in evul mediu ele erau locuite.

Traseul mai continua vreme de cateva sute de metri si se opreste domol, la poalele dealurilor care coboara din cei doi versanti ai Cheilor Turzii. Respiram adanc si ne uitam in urma.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,553FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente