Poluarea mareste riscul mortalitatii pentru persoanele cu afectiuni cardiace sau diabet

Persoanele care sufera de diabet, boli pulmonare cronice si boli inflamatorii, precum artrita reumatoida, risca sa aiba atacuri fatale atunci cand sunt expuse la aerul poluat sau negru de fum pentru o perioada de unul sau mai multi ani, conform unor studii efectuate in Statele Unite ale Americii.
poluare
Studiul efectuat la Scoala Publica Harvard din Boston a analizat evolutia mai multor persoane care sufera de afectiuni ale inimii, plamanilor, diabet sau afectiuni circulatorii, din 34 de orase din Statele Unite ale Americii, in perioada anilor 1985-1999.

Studiul a aratat ca la cresterea cu 10 micrograme de materie poluanta per metru cub in doi ani, riscul mortalitatii a crescut cu:

– 32% pentru diabetici
– 28% pentru persoanele cu boli pulmonare cronice
– 27% pentru cardiaci
– 22% pentru persoanele cu boli inflamatorii precum artrita reumatoida sau lupus

Particulele fine si extrafine care ajung in plamani migreaza apoi in vasele de sange. In 15 minute de la inhalarea aerului poluat, presiunea sangelui creste foarte repede, potrivit cercetatorului Robert Brook, de la Universitatea din Michigan.

Cateva studii precedente au descoperit legatura dintre poluarea aerului si bolile de inima. Astfel, un studiu efectuat in sase orase din SUA a aratat ca durata de viata scade pentru persoanele care locuiesc in orase cu niveluri inalte de poluare, iar majoritatea deceselor sunt cauzate de boli de inima.
Un alt studiu, efectuat in 250 de zone metropolitane din lume, a gasit o legatura intre poluarea aerului si infarctul miocardic, iar un studiu din Salt Lake City a concluzionat ca atunci cand o fabrica de otel din zona a fost inchisa, mortalitatea a scazut cu 6%, iar cand a fost redeschisa, mortalitatea a crescut din nou.

„Studiul intareste dovada ca aerul poluat este asociat unei morti timpurii. In timp ce studii precedente au aratat ca expunerea de lunga durata la aerul poluat e asociata cu cresterea riscului mortalitatii, noi am analizat riscul mortalitatii in primii trei ani dupa ce pacientii erau externati din spital si am observat ca riscul a crescut in primii doi ani. Acest lucru inseamna ca daca am scadea nivelul poluarii aerului, oamenii ar trai mai mult, iar efectele s-ar vedea imediat – nu trebuie sa asteptam cativa ani sa observam imbunatatiri. Acest lucru nu reiesea clar din studiile precedente”, afirma cercetatorul Joel Schwartz, profesor in cadrul Scolii Publice Harvard din Boston.

Exista deja tehnologia necesara reducerii poluarii aerului, conform aceluiasi profesor. El a mai notat o diferenta importanta intre studiul actual si cele precedente. „Alte studii din trecut comparau conditiile poluarii aerului ale unui oras cu altele si se faceau anumite confuzii din cauza unor factori diferiti. In acest studiu insa, s-a analizat poluarea si numarul mortilor din fiecare dintre orase – nu am facut comparatii intre ele, asa ca nu poate sa fie vorba de nicio confuzie”, a mai spus Schwartz.

Aceasta cercetare valideaza descoperirea studiilor anterioare care aratau ca expunerea indelungata la aerul poluat este asociata cu o medie de viata mai scurta. Acest studiu a dus la o revizuire a standardelor calitatii aerului ale Agentiei Protectiei Mediului din SUA.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *