Prima problema cu care se confrunta un fermier care doreste sa intre in agricultura ecologica este procurarea materiilor prime pentru infiintarea culturilor.
„In general fermierii isi produc singuri rasaduri si au o problema cu semintele certificate ecologic. Nu se gasesc. Se poate poate face o derogare pentru folosirea semintelor conventionale dare trebui sa aduci o motivare serioasa, ca nu ai seminte ecologice si nici nu poti importa” a declarat Monica Dumitrascu, Cercetator in cadrul Departamentului deAgricultura Ecologica al ICPA (Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie) pentru Eco Ferma.
Aceasta sustine ca o solutie pentru pastrarea autenticitatii culturilor ar fi fost perpetuarea soiurilor romanesti de legume, care acum sunt de mult uitate. Principala cauza este incetarea activitatii statiunilor de cercetare. Slaba finantare a institutelor de cercetare, cum ar fi cel de la Bacau, Vidra care erau specializati in producere de seminte a dus la aceasta lipsa de seminte romanesti.
„O solutie pentru rezolvarea acestei situatii este finantarea institutelor de cercetare de catre Ministerul Agriculturii. Este un domeniu de viitor si exista cerere pe piata. Atata timp cat exista o dinamica evidenta a pietei produselor ecologice, este normal ca si semintele, fertilizatorii si produse fitosanitare certificate sa aiba cautare. In finantare sta totul” spune cercetatorul.
Cititi continuarea articolului pe Eco-Ferma.