Semnal asupra poluarii oceanelor: un vas din PET-uri a traversat Pacificul

O ambarcatiune facuta din 12.500 de sticle de plastic goale, lipite impreuna, a traversat Pacificul din Statele Unite si a ajuns in portul Sydney din Australia, astazi, scrie Earth Times, citand DPA.poluarea oceanelor

Scopul calatoriei a fost sa traga un semnal de alarma asupra poluarii oceanelor lumii cu ramasite de plastic.

„De fapt avem nevoie sa interzicem paharele din plastic de unica folosinta”, a declarat razboinicul eco David de Rothschild, mostenitorul de 31 d e ani al familiei Rothschild, cel care s-a aflat in spatele proiectului.

Calatoria a durat 128 de zile.

„Fiecare bucatica de plastic care a fost produsa din 1909, de la inventia plasticului, se afla aici, chiar si la nivel molecular”, a declarat Rothschild agentiei de presa germane, DPA.

„Aceasta este o problema pe care o putem rezolva astazi, interzicand paharul de plastic, punga de plastic”, a mai spus acesta.

Oceane poluate

Vasul din plastice, care va fi dezmembrat si reciclat in Sydney, a fost facut din sticle de doi litri, cumparate in San Francisco si lipite. Echipajul, format din sase membri, a folosit turbine eoliene si panouri solare pentru a produce energie.

Ambarcatiunea a fost numita Plastiki, o referire la Kon-Tiki, un vas din lemn pe care aventurierul norvegian Thor Heyerdal l-a folosit sa traverseze Pacificul in 1947. La bord exista o toaleta ecologica, un sistem de colectare a apei de ploaie si o gradina de plante, atarnata de catarge.

Catargele au fost facut din aluminiu, iar panzele din fibra de plastic reciclata. De-a lungul calatoriei, Rothschild a facut scufundari si in mijlocul oceanului a descoperit farame de plastic, degradate de soare si sare, care se descompun in 450 de ani.

Fragmentele sunt mancate de pesti si astfel se intorc in lantul alimentar. Programul pentru mediu al ONU a estimat ca in fiecare kilometru patrat de ocean exista 13.000 de bucatele de plastic, care provin din cele aproape 8 milioane de obiecte de plastic, care, zilnic, ajung in apa.

„Suntem cea mai nebuna planeta, avem o problema si nu o putem rezolva astazi. Trebuie sa avem grija de oceane, sa ne asuma raspunderea pentru a le proteja”, a spus David de Rothschild.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *