Sesizare privind braconajul pe cursul Dunarii

poluare accidentala“Dar niste icre de sturion ai? Unele mai prohibite, ca vreau sa dau o petrecere. Care sunt mai interzise?”
“Da, ma, gasim. Imi spui de care vrei. Toate-s interzise, stai linistit…”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta sesizeaza inca o data Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Jandarmeria Romana si Politia Romana privind actele de braconaj din zona podului Giurgeni, judetul Ialomita.

Zilnic, aratand cu mainile desfacute dimensiunile pestilor scosi la vanzare, zeci de braconieri invita conducatorii auto care traverseaza podul de peste Dunare din localitatea Giurgeni, judetul Ialomita, sa cumpere specii de peste a caror comercializare este strict interzisa. Infloritorul comert ilicit se desfasoara nestingherit de ani buni, dialogul dintre braconieri si potentialii cumparatori atingand de multe ori forme absurde, ca cele din titlul comunicatului de fata. Faptul ca autoritatile de control nu au adoptat nicio masura evidenta pentru stoparea comertului ilegal ne determina sa credem ca situatia este cunoscuta si tolerata in mod constient de catre acestea.

Sesizarea facuta catre institutiile competente este insotita de doua inregistrari cu camera ascunsa: una dintre ele realizata de echipa “Salvati Delta”, in iunie 2008, iar cealalta, realizata de echipa publicatiei “Academia Catavencu”, la inceputul lunii septembrie a acestui an. Ambele inregistrari dovedesc ca pescuitul si comercializarea sturionilor – interzise din 2006 pentru o perioada de zece ani – sunt activitati care se desfasoara in continuare pe cursul Dunarii.

In acelasi timp, avand in vedere nenumaratele sesizari ale Asociatiei Salvati Dunarea si Delta privind actele de braconaj de la podul Giurgeni si din Delta Dunarii in general, cele doua inregistrari sunt dovezi ale ineficientei si ale coruptiei autoritatilor de control.

Astfel, Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita institutiilor responsabile sa dispuna toate masurile necesare pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de incalcarea normelor legislative privind pescuitul speciilor de sturioni, precum si pentru combaterea si stoparea braconajului de pe cursul Dunarii si de pe teritoriul Deltei Dunarii.

Pentru inlesnirea misiunii de control, Asociatia Salvati Dunarea si Delta pune la dispozitia organelor competente numerele de telefon la care pot fi contactati faptasii: 0724.161.891 (“Adi Peste”), 0732.957.190 (Dan), 0732.104.726 (Stelica), 0766.919.921 (“George Peste”). Mentionam ca aceste numere au fost puse la dispozitie chiar de catre braconierii in cauza, “daca mai vreti si alta data!”

“Braconajul inseamna nu doar o banala preocupare zilnica a unor vilegiaturisti infractionali, mai mult sau mai putin locali, ci inseamna coruptie in Politie, in Garda, in Procuratura si un dezinteres endemic pentru problemele de mediu ale unui judet care este in proportie de aproape 80% sit Natura 2000. Si nu in ultimul rand, cel mai mare genocid acvafaunistic din DeltaDunarii”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Sesizarea poate fi gasita in documentul atasat, iar inregistrarile pot fi urmarite aici, unde veti regasi si dialogul din titlul comunicatului de presa.

Pentru detalii, va rugam sa-l contactati pe domnul Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, telefon 0723 334 053, e-mail: costel.popa@salvatidelta.ro.

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente