Showroom pentru tehnologie verde, la Avrig

Showroom pentru tehnologie verde, la Avrig
Showroom pentru tehnologie verde, la Avrig
Showroom pentru tehnologie verde, la Avrig

In ultimii ani, actuala conducere administrativa a orasului Avrig s-a implicat intr-o serie de programe, proiecte, contacte, demersuri si schimburi de buna practica si experienta comune, cu diversi parteneri si colaboratori din China, toate acestea avand legatura cu domeniul productiei energiei ‘verzi’ si exploatarii resurselor energetice nepoluante locale.

Urmare a acestor actiuni, s-a constatat si un oarecare interes al unor oficialitati, oameni de afaceri si companii asiatice, pentru programele energetice locale si intentiile de viitor ale administratiei publice a Avrigului, interes manifestat si in sensul realizarii unei prezente efective, print-o structura proprie, in zona.

Asa se face ca miercuri dupa amiaza, intr-un imobil din centrul Avrigului (cladirea CEC), a fost inaugurat oficial primul showroom dedicat tehnologiilor energetice verzi, in special sistemelor de iluminat, realizat cu implicarea unei importante companii din China.

Deschiderea acestu spatiu este rezultatul a doi ani de pregatire, in care au fost efectuate si doua vizite de documentare in China dar si o zona demonstrativa in care iluminatul public este realizat cu lampi pe leduri (la Liceul Tehnologic Marsa).

Scopul acestor demersuri este acela de a incuraja introducerea tehnologiilor verzi in zona si de a creste schimbul de tehnologie, cunostinte si comert intre Romania si China’, au mentionat organizatorii evenimentului.

La momentul inaugurarii oficiale au participat diverse oficialitati locale, oameni de afaceri, reprezentanti ai sistemului educational, diversi alti invitati.

Printre oaspetii chinezi ce au fost prezenti la acest eveniment s-a aflat si presedintele companiei Baoding Dazheng Solar Photoelectric Equipment Manufacture Co., Ltd, Zee Wang.

Evenimentul a fost deschis cu o scurta rugaciune de binecuvantare a spatiului, rostita de protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton si pr. Militon Lupu.

Apoi, primarul Avrigului, Arnold Gunter Klingeis a adresat un cuvant de salut tuturor participantilor si si-a exprimat satisfactia ca acest moment inaugural reprezinta inceputul unei noi etape in ceea ce priveste colaborare cu diversi parteneri chinezi, dar si pentru implementarea proiectelor si strategiilor energetice ale orasului.

Edilul a apreciat la superlativ decizia companiei chineze de a veni la Avrig pentru a deschide acest showroom si a mentionat ca oamenii de rand si reprezentantii societatilor comerciale, nu numai din Avrig, au acum posibilitatea de a afla ultimele noutati in ceea ce priveste tehnologia verde si in special cea adresata corpurilor de iluminat, de a cunoaste performantele produselor, de a le testa si de a le achizitiona. (…) ‘In final, beneficiile implementarii unui sistem de iluminat performant, de ultima generatie, precum si a altor sisteme tehnologice energetice de varf, se vor dovedi a fi extrem de profitabile din punct de vedere financiar si al protectiei mediului.’, a spus primarul Klingeis.

Prezent la eveniment, prof. dr. Wilhelm Kappel, director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, a tinut sa transmita aprecierile sale pentru preocuparile actualei administratii avrigene, a felicitat gazdele pentru acest eveniment inaugural si a urat succes in indeplinirea tuturor demersurilor si planurilor.

La randul sau, Zee Wang a apreciat interesul oamenilor din aceasta zona pentru domeniul producerii si exploatarii energiei din surse regenerabile, nepoluante, a mentionat ca isi doreste ca deschiderea acestui showroom sa fie urmata de alti pasi in zona si in Romania (s-a exprimat chiar intentia ca, in viitor, compania chineza sa deschida aici o fabrica de produse destinate domeniului energiei verzi), de intarirea colaborarii cu romanii si Romania.

Apoi, omul de afaceri chinez a facut un mic tur al spatiului expozitional si a prezentat cateva din caracteristicile principalelor produse propuse pentru piata din Romania. Un accent deosebit a fost pus pe becurile cu led, in care se regaseste o tehnologie de varf, care, in ciuda pretului destul de mare, poate aduce economii la consumul de energie electrica de pana la 70 %, comparativ cu sistemele clasice de iluminat.

Dupa taierea panglicii inaugurale, invitatii au ciocnit cate un pahar de sampanie si au schimbat diverse opinii despre acest showroom si produsele prezentate.

Compania Baoding Dazheng Solar Photoelectric Equipment Manufacture Co., Ltd. este un important producator chinez de sisteme energetice eficiente (panouri fotovoltaice, corpuri de iluminat, contoare inteligente etc). Sediul central al companiei este situat in zona dedicata dezvoltarii, stiintei si tehnologiei de varf din orasul Baoding- China.

In spatiul expozitional deschis la Avrig se gasesc aproximativ 100 de sisteme tehnologice din domeniul energiei verzi. Cei care isi doresc, pot testa noile tehnologii.

A doua zi dupa eveniment, la Primaria Avrig, primarul Arnold Gunter Klingeis si reprezentantul Compania Baoding Dazheng Solar Photoelectric Equipment Manufacture Co., Ltd. au semnat o scrisoare de intentie prin care au pus bazele colaborarii pentru perioada urmatoare.

Astfel, prin acest act, Primaria Avrig va asigura promovarea companiei chineze, in scepial segmentul productiei dedicata tehnologiei LED, ca parte a tehnologiilor agreate prin Programul ‘Energie Locala’ si va invita compania sa analizeze oportunitatea ca orasul Avrig sa devina, pana in anii 2014- 2015, o posibila destinatie in vederea creerii unei capacitati de productie, ce va deservi Romania si partea sud est a Europei.

Daca nu vor interveni probleme, pana la sfarsitul acestui an va fi semnata o intelegere formala prin care vor fi stabilite toate detaliile legale, aspectele financiare si manageriale ale colaborarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *