Si totusi, deseurile inerte…

?i totu?i, de?eurile inerte...
Si totusi, deseurile inerte...
Si totusi, deseurile inerte…

Anual se dau sute de autorizatii de constructi, au loc si numeroase demolari, ca sa nu mai vorbim despre ce se mai arunca (ca deseuri inerte) din curti, de la blocuri – ilegal si in afara singurului Depozit pentru deseuri inerte. Iar multi braileni, asa-zisii constructori de ocazie, etc. confunda ghenele si pubele/containerele de gunoi menajer cu amintitul depozit. Si, nu in ultimul rand, se practica scoaterea la bordura ori in spatele blocului a sacilor plini cu deseuri inerte (si nu numai) rezultate din modificarea sau izolarea termica a apartamentelor. Cu sau fara autorizatie, in multe cazuri asociatiile de proprietari habar neavand despre ce se intampla in asemenea situatii. In cartiere este obiceiul ca mizeria scoasa din curti (chiar si de la demolari) sau ce se mai repara, modifica la blocuri, sa fie transportat cu atelajele hipo, tot in locuri nepermise: pe domeniul public, spatii verzi, santuri etc.

Am prezentat, recent, situatia de la Depozitul de inerte al primariei, amplasat pe Vadul Ghecetului, spre trecerea bac Smardan. Depozitul functioneaza pe terenul AZL, dar din pacate el continua sa scoata din circuitul natural, lacul de agrement “La Ciuperca”. Candva, fiind un refugiu pentru brailenii dornici de liniste, pescuit si agrement/buna dispozitie prin cele doua insule din lemn cu terase si debarcaderul care dispunea si de hidrobiciclete. Exista atunci si faimoasa Corotisca, dar de toate s-a ales praful. La momentul actual, o mare parte din acest lac este depozit pentru inerte, iar pe restul suprafetei si in lacurile mai mici sunt o sumedenie de rate, lebede si gaste salbatice. Si parca nu ar fi de-ajuns, in cuveta lacului (intrandu-se prin depozit) se deverseaza zilnic mari cantitati de dejectii lichide fecaloide, de la canalul colector vechi, de pe Dorobanti. Vazand ca despre acest aspect (anterios semnal) Garda de Mediu nu s-a autosesizat “deoarece nu avem timp, de cativa ani, pentru a mai citi ziarele”, am dat ieri un telefon. Am primit raspunsul ca “se vor dispune masurile necesare, de catre conducere” (Mersi, pardon scuzati).

Tot vorbim de autosesizari: poate ca Primaria si SUPAGL (sesizate prin ziar si verbal) vor lua masurile necesare pentru amenajarea civilizata si functionala a intrarii in depozit: fara a mai fi, acolo, o adevarata si incredibila tiganie; chiar la una din portile de intrare in oras…

Ce aflam de la APM Braila

Intrucat la intrarea in amintitul depozit de inerte, dar nici la sediul vreunei asociatii de proprietari, societati de salubritate etc. nu exista o lista cu ce deseuri sunt admise sau nu la acest depozit – ne-am adresat Agentiei de Protectie a Mediului Braila, de unde ni s-a precizat ca HG 856/2000 privind evidenta deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv cele periculoase – reglementeaza aceste lucruri. Astfel: * sunt permise in depozit numai deseurile rezultate de la demolari (bucati de beton de 40/50 cm), caramizi, chirpici, materiale ceramice/sanitare, amestecuri de beton, tigle etc. Lemnul, sticla, peturile si metalele care sunt prezente (voit sau inerent) in aceste deseuri se vor separa si depozita selectiv chiar la intrarea in depozit * nu sunt permise: metalele feroase si neferoase, materialele plastice, azbocimentul, cartonul bituminat (de la hidroizolatii si acoperisuri), hartia, rigipsul, materialele pe baza de gudron si asfalt decopertat etc.

Si atentie: la o serie de deseuri rezultate de la dragare, pardoseli din beton care au fost folosite in hale, ateliere, unitati zootehnice, depozite de chimicale pentru agricultura sau din domeniul petrolier etc., dar si pamant decoperat – este nevoie ca pe baza unor analize de laborator, sa se confirme ca astfel de deseuri nu contin substante chimice periculoase. Ce spui tu straine…

Situatii vechi si nelimpezite…

Este vorba de faptul ca in autorizatiile de constructie/demolare date de primarie trebuie precizat in scris, nu doar faptul ca in urma unei dezafectari de chiosc, imobil etc. terenul trebuie lasat liber de orice sarcina, dar si ce cantitate de deseuri (incluisv inerte) rezulta. Iar beneficiarul constructorul sau transportatorul sa prezinte dovada scrisa si din care sa rezulte ca acele deseuri stabilite au ajuns exclusiv la depozitul de inerte. Unde este necesara si o evidenta stricta a ceea ce s-a primit/descarcat: cantitate, natura deseurilor, de unde rezulta, cine le-a transportat, etc. Daca vrem sa tinem lucrurile sub control, pentru avea un oras curat si civilizat, fara poluarea mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *