Sibienii vor defrisarea Padurii Dumbrava pentru constructia unui strand!

 Pentru a pune in aplicare proiectul se va defrisa o suprafata de 18 ha de padure, strandul  urmand a fi construit din fonduri publice estimate de Primarie la 45 milioane de euro.
strand
Primaria Municipiului Sibiu a anuntat in noiembrie 2008 o dezbatere publica pe tema construirii unui complex recreativ cu strand in Padurea Dumbrava. Deoarece la dezbatere au participat doar 9 persoane, aceasta a fost reluata la sfarsitul lunii ianuarie anul curent, de data aceasta participand 27 de persoane. Locatia este in locul unei unitati militare,  langa drumul ce leaga Sibiul de Rasinari, dupa fosta fabrica SITEX Dumbrava (in locul careia se va construi un cartier razidential).

In initialele declaratii oficiale ale Primariei a reiesit ca in locul respectiv nu exista padure, cu toate ca unitatea se afla in mijlocul unei paduri de stejar cu copaci in varsta de 70-120 de ani, iar in interiorul unitatii se afla 2 stejari cu varste de 150 si respectiv 170 de ani. De asemenea in jurul unitatii sunt poteci batute de animale, iar constructia unui complex recreativ ar perturba fauna din zona.

Padurea Dumbrava este o arie protejata, facand parte din Parcul Natural Dumbrava Sibiului, declarat prin HG nr. 12/28.09.1994 a Consiliului Judetean Sibiu, si administrat de R.A. Romsilva Sibiu.

FISA TEHNICA A INVESTITIEI

Strand municipal si zona de agrement, in Padurea Dumbrava, Sibiu (DJ 106A Sibiu-Rasinari)

Beneficiarul proiectului: Primaria Municipiului Sibiu

Suprafata totala: 18,1556 ha

Teritoriul investitiei va avea loc in cinci zone principale:
– parcare-640 de locuri;
– zona de camping si rulote-cazare turistica in rulote si casute de camping;
– zona de sport-cu terenuri de sport in aer liber, teren de minigolf, piste de skateboard, pereti de alpinism si un bazin olimpic acoperit;
– zona de strand-cu diverse bazinein aer liber: bazine neinotatori cu tobogane sijocuri de apa, bazin pentru copii cu loc de joaca, bazine pentru relaxare si hidromasaj, bazine inot si sarituri de dimensiuni olimpice;
– zona complexului balnear si de agrement permanent-hotel; cu restaurant, centru balnear si SPA cu bazine de hidromasaj, sauna si dotari pentru masaj si relaxare, cu functionare pe tot parcursul anului.

Zona verde a Sibiului se reduce tot mai mult
O alta suprafata a padurii a fost defrisata in apropierea gradinii zoologice, in spatele unor hoteluri si restaurante, zona in care s-au construit vile. De asemenea, cartierul Valea Aurie, recunoscut pentru zona peisagistica deosebita (datorita unor lacuri situate intre marginea cartierului si cea a padurii), a fost privat de acel peisaj, lacurile fiind secate tot pentru comstruirea unui complex educativ-sportiv, proiecte de trei arhitecti din Asociatia Convietuirea Sibiu.

Dintre cei 27 de participanti la dezbatere, 17 dintre acestia (ecologisti, arhitecti, activisti comunitari) au pledat impotriva proiectului.

Daca doriti sa va impuneti punctul de vedere privind intentia Primariei Sibiu de a construi din bani publici un strand de 45 de milioane de euro inPadurea Dumbrava puteti scrie pe adresa Primariei Municipiului Sibiu, str. Samuel Brukenthal nr. 2 sau sa depuneti o adresa cu punctul dumneavoastra de vedere la sediul Centrului de Informare pentru Cetateni din cadrul Primariei. De asemenea puteti trimite impresiile pe email la adresa [email protected]

Sursa: Victor Stoica, Sibiu 100%, Anul I, Nr. 38/14-20 februarie 2009; [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *