Reprezentantii Romsilva au declarat ieri ca, pana la sfarsitul acestui an, mai sunt de plantat puieti pentru regenerarea padurilor pe o suprafata de 5.294 hectare. Cea mai mare parte a suprafetei care trebuie impadurita se afla in judetele Tulcea, Braila, Craiova, Alexandria, Slobozia, Calarasi, Constanta, Vaslui si Slatina.
Romsilva va mai planta si 700 de hectare de teren degradat preluat in fondul forestier. Cele mai mari suprafete degradate ramase pentru plantat de puieti sunt in Braila, Alexandria, Craiova si Tulcea.
„Pentru ca un numar mic de directii silvice au suprafete mari de plantat, e mai dificil sa terminam programul de impaduriri”, a spus Gheorghe Dima, directorul in cadrul Romsilva. Valoarea totala a lucrarilor de regenerare a mediului forestier este de 45,5 milioane lei, dintre care 11,8 milioane lei sunt destinati pentru lucrari de impadurire a terenurilor degradate.
In 2007, regenerarea naturala s-a realizat deja pe 5.773 hectare, impaduririle in fond forestier s-au efectuat pe 5.082 hectare, iar lucrarile de impaduriri in terenuri degradate preluate au totalizat 1.132 hectare.
Reprezentantii Romsilva au mai spus ieri ca cifra de afaceri in primele noua luni ale lui 2007 a ajuns la 806.775 mii lei si un profit brut de 99.245 mii lei, dublu fata de cat si-a propus regia. Potrivit datelor furnizate cu ocazia bilantului, a fost reliefat si faptul ca principalele surse de venituri au fost: exploatarea lemnului, vanatoarea si comercializarea fructelor de padure.
Caii de rasa aduc pierderi de 2 milioane de euro
Directorul Regiei, Dan Ioan Aldea, a spus ieri ca Romsilva inregistreaza pierderi de doua milioane de euro anual din activitatea de crestere a cailor de rasa. Potrivit datelor centralizate, exista 4.002 cabaline, dintre care doar pentru 1.650 exista alocatii bugetare, intrucat se considera ca numai acestea fac parte din herghelia nationala.
„Pe langa faptul ca subventiile sunt insuficiente, ele se platesc cu intarziere de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Romsilva mai are de incasat sase milioane de lei din subventiile prevazute pentru 2007”, a precizat Ioan Aldea.
El a adaugat ca, din martie 2007, nu s-au mai primit subventiile pentru cresterea cailor. „Numai 8% din cheltuieli sunt acoperite din vanzarea cailor, restul sunt suportate de Romsilva, astfel incat, per total, din cauza cailor avem pierderi de doua milioane de euro din aceasta activitate”, a spus directorul general al regiei.
Aldea sustine ca regia Romsilva ar renunta la cresterea cailor de rasa, insa nimeni nu doreste sa o preia. Tot el a mai adaugat ca Romsilva mai inregistreaza si alte pierderi, la fel de mari, din activitatile de crestere a animalelor de blana si gestionarea ariilor protejate.
Sursa: Adevarul