Simpozion national despre ecologie si religie la Oradea

Academia Civica Bihor organizeaza impreuna cu Clubul Kiwanis Oradea si Zona Metropolitana Oradea un simpozion national despre ecologie si religie care se va desfasura in 11 si 12 martie la Hotelul Continental Forum si la Centrul Don Orione din Oradea. Simpozionul reuneste reprezentanti ai societatii civile si ai diferitelor religii si confesiuni din Romania, in incercarea de a gasi cai de colaborare si de actiune pentru formarea unei atitudini mai responsabile fata de natura.

De asemenea, simpozionul omagiaza activitatea pro-natura a biologului Anna Marossy, membra a Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Romane si a Consiliului Economic si Social al ONU de la Geneva, care implineste in 12 martie 80 de ani.

Degradarea accelerata a mediului, cu efecte dramatice asupra biodiversitatii si conditiilor de viata pentru oameni, este cauzata de stilul de viata consumist, preponderent materialist, in contradictie cu preceptele tuturor religiilor. De aceea, religia are un rol esential in educarea oamenilor in spiritul respectului pentru Creatie.

Conducatori si reprezentanti ai cultelor din Romania vor prezenta modul in care este vazuta problema responsabilitatii fata de natura de catre religia, respectiv confesiunea lor. Printre vorbitori se numara PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic, PS Bocskei Laszlo, episcop romano-catolic, preotii Matyas Attila (biserica luterana), Laurentiu Lazar (biserica ortodoxa), Farkas Zsolt (biserica reformata), rabinul Abraham Ehrenfeld si dr. Mohamed Osman, presedintele Asociatiei Culturale Islamice din Bihor.

Pastorul baptist Daniel Tanc va dezbate exegetic tema relatiei dintre ecologie si religie, pe care a tratat-o si in lucrarea sa de doctorat. Calugarul franciscan Mihai Vatamanelul va prezenta modelul de viata al Sfantului Francisc de Assisi, considerat de multi ca fiind primul ecologist. Calugarul orionin Mihai Fecheta va vorbi despre educatia concreta pro-natura pe care o da tinerilor de la clubul de cercetasi pe care il indruma.

Printre participantii laici se numara prof. univ. dr. Vasile Cristea, director al Gradinii Botanice din Cluj si autor al cartii „Ecologie si religie”, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican de la Universitatea „Babes-Bolyai”, ambasador pentru multiculturalitate al Uniunii Europene, care va vorbi despre modul in care era protejata natura in Europa incepand din Evul Mediu, conf. univ. dr. Ecaterina Fodor, care preda ecologie la Universitatea din Oradea sau lector univ. dr. Sorin Dorog, care va vorbi despre exploatarea durabila a padurii.

Vor mai prezenta comunicari si puncte de vedere Mihai Togor, de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologica „Muntii Apuseni”, Paul Iacobas, de la Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila, Ioana Lucaciu de la Asociatia „Gata oricand”, Ferko Jeno, seful Ocolului Silvic „Regina Maria”, Dorina Todoca, de la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, scriitorul pro-natura Nicolae Daramus si Octavian Metea, guvernator ales al Federatiei Kiwanis Romania.

Discutiile vor fi moderate de Orlando Balas, director de programe al Academiei Civice Bihor, Eugenia Mitrasca, guvernator fondator al Federatiei Kiwanis Romania si Adrian Foghis, director al Zonei Metropolitane Oradea.

Programul complet, pliantul si bannerul simpozionului pot fi gasite pe site-ul Academiei Civice Bihor: http://acbihor.wordpress.com/

Mentionam ca actiunile de educatie ecologica ale Academiei Civice Bihor sunt sprijinite de SC Reosal SA si SC Grandhill Construct SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *