Auchan Romania si Greentech lanseaza prima campanie de recuperare a PET-urilor din municipiul Pitesti

Auchan Romania si Greentech lanseaza prima campanie de recuperare a PET-urilor din municipiul Pitesti

In luna martie, Auchan Romania in colaborare cu Greentech si Ropeco Bucuresti dau startul unei importante actiuni ecologice de recuperare a PET-urilor. Actiunea isi doreste sa ii aduca alaturi pe toti cetatenii municipiului Pitesti pentru beneficii atat ecologice cat si materiale.

Sub indemnul „Reciclezi si castigi!” , toti locuitorii din Pitesti sunt invitati sa aduca la Auchan PET-urile de care nu au nevoie si primesc in schimb un bon de cumparaturi in hipermarket. La intrarea in magazin, langa Serviciul Clienti, este amplasata ma?ina de recuperat PET-uri, impreuna cu toate instructiunile de folosire necesare, astfel incat clientii sa poata introduce singuri sticlele de plastic in aparat si sa primeasca, pentru fiecare recipient un bon de cumparaturi in valoare de 0,06 lei. In primele doua saptamani, langa aparatul de recuperat vor fi prezenti si promoteri care ofera asistenta si informatiile necesare. In plus, pentru a sustine si promova aceasta campanie, un numar de 25.000 de flyere informative sunt distribuite catre clientii din magazin si in casu?ele postale ale argesenilor.

PET-urile recuperate sunt reciclate integral de catre Greentech Buzau, cel mai mare reciclator de deseuri de mase plastice din Sud-Estul Europei, iar echipamentul de recuperare a PET-urilor este furnizat de compania Ropeco Bucuresti.

„Pentru noi, aceasta actiune se inscrie in proiectul national de dezvoltare durabila, domeniucare constituie unul dintre angajamentele asumate de catre Auchan in calitate de companie responsabila. Pentru Auchan Romania, una dintre axele prioritare de dezvoltare durabila pe care am reusit sa avansam de la un an la altul, este reducerea emisiei de deseuri de catre magazine, iar acum suntem foarte bucurosi ca putem extinde acest program si pentru clientii nostri, prin aceasta prima campanie ecologica de recuperare a PET-urilor. O alta axa a dezvoltarii durabile este reprezentata de extinderea si promovarea gamei de produse cu caracter durabil, de exemplu produsele pentru o alimentatie sanatoasa, cele care ajuta la

economisirea de energie si apa, cele cu ambalaje reduse. Iar a treia axa este sensibilizarea colaboratorilor fata de problemele de dezvoltare durabila prin formare si comunicare interna”, declara Stephan Albert, responsabil Dezvoltare Durabila Auchan Romania.

In cadrul proiectului de dezvoltare durabila Auchan Romania, printre actiunile dedicate protejarii

mediului se numara programele de economisire a energiei si de recuperare selectiva

a deseurilor, gama de produse ecologice din magazine sau acordarea etichetei Greenlight de catre Comisia Europeana pentru magazinul Auchan Timisoara.

„Cel mai bun loc pentru a returna ambalajul utilizat este locul de unde-l cumperi pe cel nou, aceasta insemnand: economie de timp, recompensa materiala si nu in ultimul rand mai putina poluare. Metoda de returnare a ambalajelor lansata de noi este un semn de civilizatie, pe care romanul o merita pe deplin”, spune Cristinel Dobrota, Director General Greentech.

ROPECO Bucuresti este unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si tehnologii destinate gestiunii deseurilor reciclabile. Inovatia este principala caracteristica a solutiilor propuse de ROPECO Bucuresti pentru eficientizarea proceselor de colectare si valorificare a deseurilor. In premiera pentru Romania, in parteneriat cu Auchan Romania si Greentech, ROPECO Bucuresti pune bazele Sistemului de Colectare Automatizata a Recipientilor din PET de la populatie.

Informatii despre sticlele PET

? Sticla PET a fost patentata in 1973 de catre chimistul Nathaniel Wyeth (fratele unui distins pictor american Andrew Wyeth).

? Prima sticla PET a fost reciclata in 1977.

? Numarul aproximativ de sticle de bauturi PET pe kg:

330 ml – 42 de sticle

500 ml – 40 de sticle

1 litru – 26 sticle

2 litri – 20 sticle

3 litri – 11 sticle

? Volumele salvate dintr-o groapa de gunoi daca se recicleaza sticle PET:

6300 sticle reciclate de 330 ml salveaza 1 mc

5328 sticle reciclate de 500 ml salveaza 1 mc

4263 sticle reciclate de 1 litru salveaza 1 mc

3197 sticle reciclate de 2 litri salveaza 1 mc

1776 sticle reciclate de 3 litri salveaza 1 mc

? Din 1978, producatorii au redus greutatea unei sticle de doi litri cu aproximativ 29%, de la 68 de grame la 48 de grame.

? Reciclarea unei tone de recipiente PET salveaza 7,4 metri cubi de spatiu dintr-un depozit de deseuri.

? Conform EPA (USA), reciclarea unui kilogram de PET salveaza aproximativ 12.000 BTU.

? Producerea unei sticle PET din sticle reciclate consuma doar 14% din energia consumata pentru producerea acesteia din petrol. Rezulta o economie de energie de 86%.

? 19 sticle de 500 ml din PET sunt suficiente pentru a extrage fibrele de poliester necesare confectionarii unui tricou marimea XXL sau a 0,1 mp de covor.

? 63 sticle de 500 ml din PET sunt suficiente pentru a face un pulover.

? Este nevoie de 114 sticle de 500 ml din PET pentru a face fiberfill suficient pentru un sac de dormit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *