La limita judetelor Bihor si Arad, intr-o padure de fag din vecinatatea comunei Zimbru, se gaseste rezervatia “Dosul Laurului”, singurul loc din tara unde vegeteaza laurul, o planta rara in Romania: Rezervatia botanica este situata la limita nordica a Ocolului Silvic Gurahont, pe Valea Lustiului, la 120 de km de Oradea si la 110 kilometri de municipiul Arad.
Drumetul care doreste sa ajunga la Zimbru trebuie sa parcurga 100 de kilometri pe soseaua care duce la Gurahont, apoi, inca 10 kilometri pe un drum comunal pana in satul Zimbru, accesul spre rezervatie fiind asigurat de un drum forestier. Dinspre judetul Bihor drumul este mai accesibil pe drumul national nr.76 Oradea – Deva, prin comuna Carpinet, satele Izbuc, Calugari.
Rezervatia “Dosul Laurului” a fost pusa sub ocrotire oficiala, in anul 1938, fiind singurul loc din tara unde vegeteaza laurul, planta sacra, cu utilitati medicinale avand o inaltime de pana la 2,5 metri. Sa retinem ca acest loc este punctul cel mai nordic de viata a laurului, din aria lui mediteraniana si cel mai estic al ariei lui atlantice.
Poiana cu lauri vegeteaza excelent in simbioza cu fagul, carpenul, gorunul, mesteacanul, paltinul si ulmul. Alaturi de frumusetea padurii, tihna locului, ozonul aerului si specificului de viata, marturie stand casele taranesti ridicate, dupa o straveche randuiala, din barne groase de lemn, se inalta edificii zidite din caramida, dupa un nou obicei.
Dealurile din jur, cu paduri dese, creeaza un fond verde odihnitor, susurul apei pravalite peste pragurile de piatra face sa vibreze linistea din jur si sa ramana statornica numai coama muntilor Codru-Moma. Iata cateva motive pentru care trebuie vazute si aceste meleaguri.