„Sobolanii eroi” dresati sa detecteze minele ingropate in pamant

"?obolanii eroi" salveaz? vie?i
"Sobolanii eroi" salveaza vieti
„Sobolanii eroi” salveaza vieti

Organizatia neguvernamentala belgiana APOPO a decis sa nu mai antreneze caini care sa detecteze minele ingropate in pamant, ci sobolani africani uriasi. Acestia au un simt olfactiv foarte bine dezvoltat. Intrucat nasul lor este atat de aproape de pamant, sobolanii sunt considerati chiar mai buni decat cainii in detectarea substantelor explozibile.

Sobolanii sunt antrenati de la o varsta frageda. Inca din anul 2000, APOPO dreseaza rozatoare in campusul Universitatii de Agricultura din Tanzania. In 2006, primii sobolani erau deja pregatiti sa adulmece mine in Mozambic. Inainte sa inceapa munca serios, sobolanii trebuie sa treaca un test si sa indeplineasca standardele internationale pentru detectarea minelor.

Sobolanii invata cum sa cerceteze zona sistematic. In acest scop, sunt atasati unui ham, conectat la un cadru. Dresorii se afla in permanenta la cele doua capete ale cadrului, urmarind sobolanul cum parcurge traseul, de la un capat la celalalt al cadrului. In prima faza, sobolanul invata sa adulmece explozibil pur intr-un recipient metalic.

In etapa urmatoare, fiecare sobolan este antrenat pe un teren in care au fost ingropate mine dezactivate. Atunci cand rozatoarele detecteaza explozibilul, semnalizeaza prezenta acestuia scormonind in pamant. Costurile pentru antrenarea unul sobolan se ridica la aproape 5.000 de euro.

Pe perioada dresajului, succesele rozatoarelor sunt recompensate cu un click sonor si ceva delicios de mancat, precum o bucata de banana. Un sobolan antrenat poate acoperi o suprafata de 400 de metri patrati pe zi. Un om ar avea nevoie de doua saptamani pentru a cerceta aceeasi zona.

Comparativ cu cainii, sobolanii sunt mai putin atasati de antrenorul lor. Chiar daca au facut cea mai mare parte a dresajului cu un antrenor, acesta nu trebuie sa ii insoteasca de fiecare data pe terenul minat. Sobolanii lucreaza la fel de eficient, indiferent de cine ii supravegheaza. Rozatoarele antrenate in Tanzania pot fi utilizate si in Mozambic, Angola, Tailanda sau Cambodgia.

Pana acum, echipa din Mozambic a cercetat o suprafata de peste 6,5 milioane de metri patrati si a detectat si distrus 2.000 de mine, 1.000 de bombe neexplodate si peste 12.000 de pistoale si munitie. In prezent exista sapte unitati cu 54 de sobolani dresati.

Autoare/Autor: Sarah Steffen / Alina Mitroescu | Redactor: Robert Schwartz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *