Societatea care trebuia sa se ocupe de punerea in siguranta a minei de uraniu si-a batut joc de banii statului

GRAV: Locuitorii din Repedea, otraviti cu uraniu

In cadrul sedintei de colegiu prefectural de astazi, Garda de Mediu Maramures, prin comisarul de mediu Calin Crisan a atras atentia asupra unei situatii care exista la Repedea, unde societatea care trebuia sa se ocupe de punerea in siguranta a acelei mine de uraniu si-a batut joc de banii statului.

Prefectul Sandu Pocol a anuntat ca va lua legatura cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, pe care il va pune in tema legat de acest subiect.

De altfel, in cusrul anului trecut Garda de Mediu Maramures a intocmit un numar de 3 sesizari ale organelor de cercetare penala, una dintre acestea fiind privind si societatea CONVERSMIN SA si subcontractorii sai.

Motivul: nerespectarea prevederilor Acordului de Mediu pentru executia lucrarilor de inchidere si ecologizare a perimetrului de cercetare geologica Repedea – Poienile de sub Munte, mai exact neconcordante intre prevederile acordului de mediu si situatia faptica din teren. Un alt motiv a fost cel legat de nerespectarea OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului.

“Este o investitie a statului roman aprobata de Guvern la o valoare de 14 miliarde de lei vechi. Din datele noastre stim ca s-au platit deja 11 miliarde de lei vechi.

Trebuie subliniat faptul ca voirbim despre un perimetru de cercetare geologica pentru deseuri radioactive, unde psihoza populatiei si lupta autoritatilor locale cu reprezentantii Statului Roman pentru a izola si a pune in siguranta aceste perimetre dureaza de peste 10 ani de zile.

In anul 2009 s-a facut o receptie la terminarea lucrarilor, organizata de Ministerul Economiei la care au fost prezenti inslusiv reprezentantii Prefecturii care si-au pus semnatura pe acel act”, a declarat prim comisarul Garzii de Mediu Maramures, Calin Stefan Crisan.

Primarul din Repedea, Pavel Tiudic, intrebat fiind de ce nu a adus in discutie acest subiect la intalnirea cu ministrul Mediului, Borbely, a declarat ca “a uitat”.

UPDATE: Unul din reprezentantii Conversmin, Dicu Marian, contactat fiind de citynews.ro, a refuzat sa faca orice fel de comentarii, subliniind faptul ca “nu a fost mandat sa dea interviuri”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente