Solul din Medias este complet otravit

0
340

Poluarea produsa de autovehicule a inceput sa-si faca simtita prezenta chiar si in orase considerate, in mod traditional, curate.

Excesul de gaze de esapament, introduse in sol de precipitatii sau roua de dimineata, se observa imediat ce se fac verificari chimice ale solului.

Pentrul pamant, principalele elemente care semnaleaza prezenta unei poluari peste limitele admise sunt metalele grele, precum plumbul sau cadmiul, precum si fenolii sau amoniul. In solul din spatiile verzi ale orasului Medias s-a gasit de trei ori mai mult plumb decat prevad normele europene!

La Medias, caravana Rom-petrol-Adevarul a colectat pro-be de sol chiar din Parcul Primariei, aflat in centrul orasului. Probele de apa potabila au fost luate de la Pizzeria Bois si de la o fantana din marginea de sud a orasului, iar probele de aer – de pe strada Mihai Eminescu. Analizele au fost efectuate in laboratoarele Ape-Sol si Aer Toxicologie, ale platformei Midia-Navodari, ambele fiind certificate drept competente de catre organismele internationale abilitate.

In Medias, noxele din aer nu depasesc maximele permise, fiind in marea lor majoritate de 10 pana la de 20 de ori mai mici.

Singur, doar monoxidul de carbon se situeaza putin peste jumatatea valorii admise, fiind de 5,173 miligrame pe metrul cub de aer, maximul fiind de 10 mg/mc. Nici apa potabila nu prezinta probleme, testele efectuate dovedind ca nu exista fenoli, amoniu sau metale grele in apa de la robinet si nici in cea din fantani.

Solul este total otravit

Cantitatea de plumb din solul prelevat chiar din Parcul Primariei a fost insa de 57 de miligrame la fiecare kilogram de pamant. Valoarea maxim admisa fiind de numai 20 de mg/kg, rezulta ca poluarea solului este de aproape trei ori mortala!

In aceste conditii, locuitorii din Medias trebuie sa stie ca nu au voie sa-si cultive in gradini decat flori sau alte plante decorative, dar in niciun caz legume sau fructe.

Nici macar patrunjel sau leustean. Ca sa fim bine intelesi, aceasta poluare provine in proportie de peste 95% din gazele de esapament ale autovehiculelor, contributia uzinelor din localitate fiind, de regula, un procent ridicat de cupru, fier sau nichel, substante care – in cazul Mediasului – s-au dovedit a fi sub limitele maxim admise.

Plumbul este foarte toxic

Reamintim ca plumbul este un metal otravitor, care distruge conexiunile nervoase, mai ales in cazul copiilor mici, provocand grave afectiuni ale sangelui si creierului.

Expunerea indelungata la plumb sau la una dintre combinatiile sale solubile (saruri sau unii oxizi, cum ar fi dioxidul de plub – PbO2) provoaca intotdeauna afectiuni ale rinichilor si colici abdominale. Bebelusii, daca ingereaza vreme indelungata apa ce contine compusi de plumb, sufera o incetinire permanenta a proceselor cognitive (intarziere mintala) ce uneori duce pana la schizofrenie.

Dar si adultii sufera, intoxicatiile putand produce chiar moartea. Efectul nociv al plumbului a fost descoperit abia de un secol. Femeile care ingereaza chiar si cantitati mici de compusi de plumb devin sterile si, din acest motiv, instructiunile de utilizare a plumbului in toate laboratoarele lumii prevad ca acest metal sa fie manipulat numai de barbati.

La adulti, cele mai multe cazuri de intoxicatii cu plumb se inregistreaza in randurile celor care au fost expusi unui proces industrial de productie.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.