La 5 august anul curent am urmarit un subiect la postul Pro tv (acum poate fi gasit si pe site) despre o doamna care castiga bani, adaos la pensie, din spalatul masinilor. Si aici, atentie… spalatul masinilor in spatiul public, in curte. Jurnalistii aproape au facut eroina femeia care de cativa ani a gasit ingenioasa modalitate de afacere. Acest reportaj nu doar m-a indignat, ci si m-a determinat sa va scriu, stiind ca spalarea masinilor in curtile blocurilor este interzisa si se pedepseste conform legii. Ori jurnalistii de la Pro tv sunt foarte departe de cunoasterea legilor R. Moldova, ori posibil, e vorba de acea ignoranta ecologica traditionala, care a transformat republica in una din cele mai murdare tari din lume. Dar sa citez din lege: conform art. 109 (3) din Codul Contraventional “spalarea vehiculelor, utilajelor si ambalajelor in apele naturale, in preajma lor si in alte locuri neautorizate se sanctioneaza cu amenda de la 20 la 50 de unitati conventionale aplicata persoanei fizice sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 40 la 60 de ore, cu amenda de la 100 la 200 de unitati conventionale aplicata persoanei juridice cu sau fara privarea, in ambele cazuri, de dreptul de a desfasura o anumita activitate pe un termen de la 3 luni la un an”. Si chiar daca facem abstractie de lege: cum Dumnezeule! sa lauzi pe cineva care spala masinile in curtea blocului, alaturi de terenul de joaca al copiilor; de bancile de odihna; cum fiind vecin sa nu-i atragi atentia ca face un lucru inadmisibil, ca polueaza totul in jur, dar sa-ti treaca prin minte sa-l vorbesti de bine si sa-l dai la tv, sa-l promovezi pe toata tara? Si atunci, de ce sa ne miram ca pe malurile Bacului, zeci de persoane spala autoturismele si prin centrul capitalei, trece un rau mort? In ce oras din Europa se spala masinile in curtea blocurilor de locuit sau pe strada, in afara de Chisinau? Nu o sa gasiti nici unul, fiindca amenzile sunt usturatoare, iar cultura ecologica a cetatenilor nu permite o asemenea batjocura la adresa comunitatii.
Spalarea masinilor in curtile blocurilor este interzisa si se pedepseste
Stimati jurnalisti si ecologisti, oare cat vor fi promovati poluatorii, cat pe ecrane vor aparea eroi cei care incalca legea de mediu? Imi vine in minte o situatie similara din mai 2011, cand unul dintre candidatii la primaria capitalei a avut ingenioasa initiativa si fapta: a demonstrat in fata jurnalistilor cum isi spala masina dis-de-dimineata, pe trotuar, desigur, pentru a indemna lumea sa circule in oras cu masinile curate. Evident, nici atunci responsabilii nu s-au autosesizat, iar gogomania acestuia si acum poate fi gasita pe internet. Poate ca daca respectivul candidat era amendat precum prevede legea, faptul ar fi descurajat si micii businessmeni, precum femeia din reportajul vizat la Pro tv.
Sper ca prin intermediul dvs. mesajul meu va ajunge la PRO tv, care, la sigur, nu a facut-o intentionat; la Ministerul Mediului, Inspectoratul Ecologic, la Primarie, la Politia auto care se vor autosesiza si vor interveni pentru a curma pentru totdeauna fenomenul de spalare a masinilor in spatiul public.
Dumitru SCORUS, Chisinau
Nota redactiei Revista Natura: Subiectul sanctionarii si mai drastice a celor care spala masinile in curtile blocurilor , in scopul descurajarii, contracararii fenomenului, a fost discutata la inceputul anului cu Ministrul Mediului, Gheorghe Salaru (gasiti detalii in nr. februarie, martie 2012). MEM, revista “Natura” sustine intru totul nelinistea dlui Scorus. In acest context vom expedia un demers pe numele ProTv pentru retragerea de pe site a reportajului si neadmiterea promovarii incalcarii legislatiei de mediu in productiile sale. Speram sa intram in dialog cu jurnalistii de la PRO tv ca sa oferim suficiente informatii si subiecte ecologiste, care ar ajuta cetatenii municipiului sa participe, nu la poluare, ci la transformarea Chisinaului intr-o capitala europeana.