Spatiu verde amenajat pe bulevardul Cetatii

Preocuparea Primariei Municipiului Timisoara de a reamenaja si infrumuseta spatiile verzi, nu se limiteaza doar la parcuri si scuaruri. Aceste amenajari se fac nu doar pentru a infrumuseta un loc, ci si pentru a imbunatati calitatea mediului urban in care traim.

Ca exemplu avem spatiul verde (cu o suprafata de 1.400 m2) situat pe bulevardul Cetatii, intre strazile Baragan si Crisan. Pana in acest moment, acest spatiu verde a fost tratat ca un front stradal specific zonei rurale banatene: plantatie de pomi fructiferi. Acest lucru nu cadreaza insa cu spatiul verde dintr-un oras ce se doreste a fi european – atat din punct de vedere estetic, cat si ecologic.

Ca solutie s-a ales amenajarea spatiului pentru odihna de scurta durata, tinand cont ca se afla de-a lungul unei artere de circulatie aglomerate, unde nu se poate crea un cadru linistit, dar unde trecatorul poate sa-si traga sufletul, daca s-a incumetat sa traverseze aceasta zona pietonal si nu cu tramvaiul sau masina.

Pe latura cu latimea cea mai mare s-a dalat o alee de-a lungul careia sunt patru locuri de stat (de forma cubica), doua banci cu pergola pentru a fi protejate de soare si alte trei banci situate in stanga aleeii.

Pomii fructiferi au fost inlocuiti cu arbori ornamentali prin flori (Laburnum sp., Crataegus sp.), prin fructe (Sorbus sp.) si un arbore de talie mare, ornamental atit prin flori cat si prin fructe (Koelreuteria sp.). Pentru a asigura decorul de iarna, s-au plantat si specii de conifere, cu diferite nuante pentru a avea diversitate: Thuja occidentalis „Rhein Gold”(frunzis galben-verzui), Cedrus atlantica (frunzis verde-albastrui), un Pinus si un Chamaecyparis. In aliniament s-au plantat Prunus pissardii (pentru a continua aliniamentul din zona) – arbori cu frunze de culoare rosie, caracteristica care face un arbore sa fie mai rezistent la insolatie.

Din plantele deja existente s-au pastrat un nuc si arbustii ornamentali, completandu-se cu alte specii de plante ornamentale prin flori, fructe sau coloritul frunzelor: scumpie, ploaie de aur, mahonie, trestie ornamentala etc.

Pentru a proteja aceasta zona s-a plantat gard viu, iar pe latura ce se invecineaza cu carosabilul, s-a montat un gard din sarma bordurata de 1,25 m inaltime, pe toata lungimea, acesta lipsind doar acolo unde exista cai de acces catre casele invecinate.

Lucrarile de amenajare au fost executate de S.C. DRUFEC CONS CF S.R.L., iar sustinerea financiara a fost suportata de catre Primaria Municipiului Timisoara, in valoare de peste 30.000 lei.

Sursa: http://www.primariatm.ro/monitorul/index.php?meniuId=1&viewCat=56&viewItem=2212

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *