Spatiul verde al Timisoarei va creste o data cu asimilarea Padurii Verzi

Spatiul verde al Timisoarei va creste o data cu asimilarea Padurii Verzi
Spatiul verde al Timisoarei va creste o data cu asimilarea Padurii Verzi

Primaria Timisoara va asimila cinci sute de hectare din Padurea Verde. Dar nu pentru a amenaja vreun spatiu de recreere. Aceasta sprafata devine utila pentru ca Timisoara sa se incadreze in limitele impuse de lege pentru raportarea spatiului verde la numarul de locuitori ai unui oras. In momentul de fata, un timisoarean beneficiaza de 26 de metri patrati de spatiu verde. De anul viitor va avea cu 13 metri mai mult. Teoretic. Practic, i-a avut si pana acum.

O noua gaselnita a reprezentantilor Municipalitatii de a creste suprafata de spatiu verde raportat la numarul populatiei urbane. In contextul in care, pana la sfarsitul anului, in Timisoara, suprafata spatiilor verzi trebuie sa ajunga la 26 de metri patrati pentru fiecare locuitor al orasului, conform unei ordonante de urgenta emisa de Guvern. In momentul de fata, raportul este de 16 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare timisorean.

Dar nu va ganditi ca Primaria are in vedere amenajarea de noi spatii verzi. „Solutia” se numeste Padurea Verde. Viceprimarul Dan Diaconu declara ca doar 50 de hectare, din cele 670 cat are Padurea verde, sunt administrate de Municipalitate. In conditiile acestea, a solicitat Directiei Silvice Timis, in patrimoniul careia se afla restul de padure, acordul pentru a utiliza o suprafata de 553 de hectare pentru a face necesarul de spatiu verde: „Ceea ce avem pana acum nu reflecta realitatea. Pentru a obtine calificarile, trebuie sa asimilam si restul Padurii Verzi”.

Dan Diaconu a argumentat ca Timisoara poate utiliza aceasta suprafata pentru ca se afla pe teritoriul administrativ al orasului. In plus, spune el, regimul padurii de la marginea orasului este in categoria padure-parc, de recreere, cu intensitate functionala foarte ridicata. „Cu ajutorul acesteia avem 37,9 metri patrati per cap de locuitori. Asta inseamna o raportare reala, pe care putem sa o luam in calcul”, explica Dan Diaconu.

In acest moment, afirma viceprimarul, suprafata spatiilor verzi din Timisoara este de 525 de hectare. Dintre acestea, 92 de hectare reprezinta parcuri, 16 hectare scuaruri, alte 332 de hectare, zone verzi pe zone stradale si printre blocuri, si cele 50 de hectare din Padurea Verde, care se afla in proprietatea Primariei. Alte suprafete mai mici de spatii verzi fac parte din locurile de joaca, mai spune Dan Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *