Specii pe cale de disparitie in Canada

0
1379

pasare-canada.jpgIn fiecare an, din ce in ce mai multe animale si plante devin in pericol de a fi extincte. Astazi sunt 585 specii pe cale de disparitie in Canada, conform Comitetului stiintific cu privire la statutul vietii salbatice pe cale de disparitie in Canada.

Cele mai recente specii de animale in pericol sau pe cale de disparitie, adaugate in aprilie 2009 includ:Cufundarul cu corn: dupa ce a persistat aproape un secol, populatia pe cale de disparitie din Insulele Magdalen a demonstrat recent o scadere, atat in numarul populatiei, cat si in aria de ocupatie. Cambula americana:  probabil candva cel mai abundant peste plat in Atlanticul de nord-vest si acum pe cale de disparitie, declinul acestei specii este datorat in mare parte pescuitului peste masura. Fluturele de pe plaja Edward: singurele doua habitate ale acestei specii, pe coasta Insulei Vancouver si doua golfuri adiacente,  sunt in pericol din cauza speciilor care au invadat spatiul si activitatilor recreationale. Amenintarile cu extinctia sunt in crestereMulti cercetatori cred ca rata pierderii este mai mare acum decat in oricare alta perioada din istorie. In prezent, una din opt pasari din lume sunt in pericol de a fi extincte, iar din 428 specii de pasari care se inmultesc in mod frecvent in Canada, 60 sunt clasificate in pericol. Una din opt specii de plante din lume sunt pe cale de disparitie, iar 23% din mamiferele lumii sunt in pericol de extinctie.Marea majoritate a crecetatorilor sunt de acord cu faptul ca activitatea umana cauzeaza o deteriorare rapida a biodiversitatii. Pierderea habitatelor salbatice, de la extinderea de asezari umane, minerit, agricultura si a poluarii distruge ecosistemele, tulbura echilibrul naturii si impinge multe specii spre extinctie.

Asociatia Nature Canada a creat Programul Speciilor pe Cale de Disparitie, incercand sa intorca acest trend, informand publicul despre conditia deplorabila a salbaticiei Canadei, aplicand legile existente si sustinand programele pentru protectia speciilor pe cale de disparitie si a habitatelor acestora. Aceasta asociatie a condus in mai multi ani campanii pentru speciile pe cale de disparitie ce au implicat numeroase ONG-uri si membri ai guvernului pentru a stabili legi federale, reusind sa obtina Legea Speciilor pe Cale de Disparitie in 2003.  Prin aceasta lege, guvernul federal este obligat sa ia masuri pentru reconstructia habitatelor distruse si sa previna alunecarea speciilor catre extinctie.

Din pacate, Canada nu isi indeplineste rolurile pentru a proteja viata salbatica. Legea consituita in 2003 nu protejeaza toate plantele si animalele care se afla pe cale de disparitie, de aceea in aprilie 2009, Nature Canada a eliberat un raport al performantei guvernului, in urma caruia se prezinta gradul de esec al acestuia in ce priveste obligatia fata de mediul natural. Asociatia continua sa supravegheze actiunile guvernului pentru a proteja speciile pe cale de disparitie.

Sursa: www.naturecanada.ca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.